Різдвяний піст 2019/2020: дата, традиції, страви та чого категорично не можна робити в цей період

Різдвяний піст 2019/2020 в Україні традиційно триватиме 40 днів. Різдвяний піст – один із чотирьох багатоденних постів у православ’ї. Його ще називають Пилипів піст,...

Різдвяний піст 2019/2020 в Україні традиційно триватиме 40 днів.

Різдвяний піст – один із чотирьох багатоденних постів у православ’ї. Його ще називають Пилипів піст, оскільки заговини на нього зазвичай випадають на день пам’яті святого апостола Пилипа – 27 листопада. В цей період заведено прощати, не лихословити та займатися благодійністю.

Якого числа починається Різдвяний піст?

У 2019 році У 2019 році Різдвяний піст розпочнеться 28 листопада і триватиме 40 днів, до 6 січня 2020 року включно. У католиків же цей піст починається на 13 днів раніше, тобто з 15 листопада й завершується 24 грудня. Відповідно, Різдво вони святкують 25 грудня.

Традиції Різдвяного посту

Різдвяний піст встановила церква для того, аби духовно об’єднати християн з Богом. У цей період віряни моляться, очищуються від гріхів, стримують себе від веселощів та дотримуються певного раціону у їжі.  Число 40 має сакральне значення для вірян, оскільки з ним пов’язані важливі події:

– сорок років Мойсей водив єврейський народ по пустелі;

– сорок діб Ісус постив в пустелі перш, ніж явити себе світові і почати служити людям;

– сорок днів воскреслий Спаситель з’являвся людям до свого вознесіння.

Справжній піст полягає не лише в тому, аби обмежувати себе у їжі впродовж 40 днів. Насправді Різдвяний піст включає також багато інших важливих аспектів. У період посту нам варто дотримуватися духовності: щиро молитися, пробачати людям, не сваритися, не кричати одне на одного, викорінювати погані думки, утримуватися від спокус та обмежувати веселощі у своєму житті. Це останній піст у році, який готує душу та тіло вірян до зустрічі Різдва Христового.

Календар харчування у Різдвяний піст

Враховуючи довготривалість Різдвяного посту, він не є таким суворим, як Великий чи Успенський піст.

З раціону виключаються молочні продукти, яйця та м’ясо, а в окремі дні дозволяється вино та риба. З 28 листопада по 9 грудня у понеділок, середу та п’ятницю – сухоїдіння. У вівторок та четвер – гаряча страва з рослинною олією.

У вихідні дні (субота, неділя) дозволяється вживати рибу та вино. Також це стосується і таких великих свят, як Введення в Храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), Андрія Первозванного (13 грудня), Миколи Чудотворця (19 грудня).

З 20 грудня по 5 січня піст посилюється. Зрозуміло, що навіть на Новий рік – 31 грудня, потрібно постувати.

6 січня один з найстрогіших днів у пості – Святвечір. Впродовж дня віряни не дозволяють собі навіть крихти їжі. Після сходу першої зірки на небі, що сповіщає про народження Ісуса Христа, православні сідають за святкову трапезу: до столу подають 12 пісних страв, першою із яких прийнято їсти кутю. Кутя – це пісна каша із пшениці, рису чи перлової крупи, зварена на воді, присмачена медом, родзинками, горіхами, маком, сухофруктами або цукатами.

Особливості Різдвяного посту

Є ряд обставин, які дозволяють людині послаблювати піст. Це хвороба, важка фізична праця, похилий вік, подорож. Також від посту звільняються вагітні жінки та малі діти. У піст не можна вживати міцні алкогольні напої (горілка, коньяк тощо). Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина. Під час посту заборонене вінчання, проте хрещення дітей проводиться незалежно від посту.

 

Читайте також: Військова прокуратура судитиме ексдиректора франківського котельно-зварювального заводу за привласнення авто

Категорії
Новини
Новини
Loading...