Стало відомо, чому у Калуші зростуть тарифи на воду

На засіданнях постійних депутатських комісій Калуської міської ради з питань власності, житлово-комунального господарства та екології і з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики...

На засіданнях постійних депутатських комісій Калуської міської ради з питань власності, житлово-комунального господарства та екології і з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики розглянули проєкт рішення міської ради про внесення змін до програми фінансової підтримки комунального підприємства «Водотеплосервіс» на 2019 рік.

Про це повідомляють “Вікна”.

Цього разу фінансування програми пропонують збільшити на 1,5 млн гривень, і, у випадку позитивного рішення, на сесії міської ради обсяг фінансування КП «Водотеплосервіс» з міського бюджету зросте до 20,5 млн гривень.

Збільшення програми на півтора мільйона необхідне для того, щоб комунальне підприємство розрахувалося за спожиту електроенергію. Як ішлося на засіданні комісії з питань власності, в середньому «Водотеплосервіс» споживає 240 тис. КВт електроенергії на місяць.

Це не вперше міська рада допомагає своєму комунальному підприємству, збільшуючи фінансування. Так, у липні також для розрахунків за спожиту електроенергію фінансування програми збільшили на 1 млн гривень. Станом на липень бюджет програми становив 11 мільйонів гривень. У вересні Калуська міська рада знову внесла зміни до програми фінансової підтримки КП «Водотеплосервіс», збільшивши її фінансування ще на 5,3 млн гривень, у тому числі на 5,2 млн гривень збільшили видатки для проведення розрахунків з НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ. За місяць, у жовтні, фінансування програми збільшили на 2,7 млн гривень — для розрахунків за газ та теплову енергію.

До речі, на фінансову підтримку КП «Водотеплосервіс» цього року спрямовують більше бюджетних коштів, ніж за два попередніх роки: у 2017-18 роках фінансування аналогічної програми склало 18,2 млн гривень.

Головною причиною таких великих видатків з міського бюджету є збитковість тарифів. Так, раніше повідомлялося, що зараз тариф на опалення у Калуші покриває витрати всього на 45% (востаннє тариф на опалення у Калуші зростав у 2016 році за рішенням НКРЕКП. — Авт.). За словами директора КП «Водотеплосервіс» Ігоря Яковини, збитковим є і тариф на водопостачання і водовідведення. Нагадаємо, наприкінці минулого року за рішенням виконкому було суттєво підвищено тарифи на ці послуги: тариф для населення зріс з 8,3 до 19,9 гривні за кубометр або на 140%.

Як повідомив Ігор Яковина, підприємство має намір підвищити тариф на опалення вже з січня і також вже рахує новий тариф на водопостачання і водовідведення. І альтернативи немає, інакше в наступному році на підтримку комунального підприємства доведеться виділяти вже не 20, а 50 млн гривень.

Очевидно, що ріст тарифів на центральне опалення стимулюватиме калушан переходити на індивідуальне. Зараз уже понад 60% калушан відмовилися від центрального опалення. І чим більшою буде їхня частка, тим дорожчою послуга буде для споживачів, які залишаться на центральному опаленні. У Калуші, за словами керівника «Водотеплосервісу», є 300 стояків, якими подається тепло всього до однієї квартири. Так, опалювальний сезон розпочався 30 жовтня, і всього за два дні цього місяця Калуська ТЕЦ виставила комунальному підприємству до оплати 770 тис. гривень. А нарахування споживачам склали 180 тис. гривень. Чисті збитки за два дні склали понад 580 тис. гривень, повідомив Ігор Яковина.

Крім того, в тарифі закладені втрати тепла на рівні 14%, а реально втрати тепла, яке місто отримує від ТЕЦ, — понад 50%. Тож, очевидно, тариф на опалення у Калуші зросте суттєво. А, окрім того, наступного року у Калуші продовжать роботу над від’єднанням споживачів від центрального опалення — перш за все, тих будинків, де квартир із центральним опаленням залишилося дуже мало.

Щодо водопостачання і водовідведення, то ця послуга зараз теж є збитковою для комунального підприємства. Крім того, як зазначив Ігор Яковина, хтось має оплачувати за очищення стоків. Так, у Калуші стоки побутової і ливневої каналізації однією системою перекачуються на очисні споруди. У місті споживають 320-340 тис. кубічних метрів води на місяць і за таку такий же обсяг стоків відбувається нарахування. А, наприклад, у травні, коли в місті були сильні опади, на очисні перекачали близько мільйона кубометрів стоків. Коштів, щоб оплатити їхню очистку, немає. До речі, борг КП «Водотеплосервіс» за очищення стоків вже сягнув 48 млн гривень.

Як ішлося на засіданні бюджетної комісії, підприємство має порахувати рентабельний тариф, а у випадку його не затвердження — різницю в тарифах, яку має компенсувати міський бюджет. Причому, не в режимі виділення коштів на погашення боргів то за газ, то за електроенергію чи тепло, а відповідно до формульного розрахунку, щоб підприємство мало можливість вести нормальну фінансово-господарську діяльність.

Якими будуть обґрунтовані тарифи на централізоване опалення, водопостачання і водовідведення, поки що невідомо. Можна припустити, що ріст тарифів буде суттєвим. З іншого боку, і це розуміє міська влада, такі рішення будуть непопулярними і може дійти до протестів. Так як це, наприклад, відбулося в Долині. Нагадаємо, 11 листопада тут майже вдвічі підвищили тариф на водопостачання і водовідведення (а він і так був вищим, ніж у Калуші. — Авт.) — до 40 гривень за кубометр. Це рішення збурило громаду, люди перекрили центральну дорогу. Відтак вже 12 листопада Долинська районна рада зібралася на позачергову сесію та скасувала рішення про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Читайте також: «Хутро носять красиві тварини і потворні люди»: у Франківську провели мовчазну акцію. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...