В мережі з’явилися унікальні світлини ливарні дзвонів родини Фельчинських у Калуші. ФОТО

Поляк Міхал Фельчинський приїхав у прикарпатське містечко Калуш на початку ХІХ століття разом з німецькими колоністами на знамениті копальні солі. Принаймні так свідчать родинні...

Поляк Міхал Фельчинський приїхав у прикарпатське містечко Калуш на початку ХІХ століття разом з німецькими колоністами на знамениті копальні солі. Принаймні так свідчать родинні перекази.

Міхал був хорошим майстром, цікавився технічними новинками. У містечку він відкрив невелику майстерню, яка складалася з двох цехів – ливарного і ковальського. У кузні виготовляли плуги, борони, завіси і замки для дверей та вікон. У ливарні – деталі для сільськогосподарських машин – січкарень, кіратів, молотарок, а також вуличних водяних помп, оздоблення для паркових лавок та інше причандалля, пише “West News”.

Але Міхал хотів досягнути чогось більшого. І в 1808 році почав відливати церковні дзвони. Досвід роботи набрав в німецьких та італійських майстрів-ливарів, котрі на той момент перебували на території  Галичини.

З часів створення майстерня працювала безперервно за винятком воєнних часів. І тільки родинна пристрасть до дзвонарського мистецтва дозволила вижити та зберегти понад двухсотлінтій досвід.

По відновленню незалежності Польщі Ян Фельчинський, правнук Михайла в 1948 році відновив дільність ливарні в Перемишлі і провадив її до 1979 року. Кожного разу людвісарський досвід передавався з покоління в покоління.

Сьогодні ливарню очолює правнук Яна – Петро Ольшевський. Відлиті майстернею дзвони вже понад 200 років захоплюють своїм звучанням цілий світ!

 

Читайте також: У поліції назвали ймовірну причину загоряння «BMW», де загинув чоловік. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...