У Франківському аеропорту виступив військовий оркестр – в пам’ять про полеглих захисників ДАП. ВІДЕО

Сьогодні, 20 січня,  у аеропорту Івано-Франківська виступив Тернопільський військовий оркестр. Така акція присвячена вшануванню 5-ої річниці 242-денної героїчної оборони Донецького аеропорту. Тоді за офіційними даними...

Сьогодні, 20 січня,  у аеропорту Івано-Франківська виступив Тернопільський військовий оркестр.

Така акція присвячена вшануванню 5-ої річниці 242-денної героїчної оборони Донецького аеропорту. Тоді за офіційними даними загинули понад двісті українських бійців, ще пів тисячі отримали поранення, пише “Місто”.

У пам’ять про полеглих захисників ДАП військові оркестри виступлять у семи аеропортах України.

Розпочали флешмоб о 13 годині, тривав він 15 хв. Орекстр зіграв три композиції. Першу з них – “Шану” – уже виконували раніше. Дві інші звучать вперше, розповів начальник Тернопільського військового оркестру, диригент, учасник АТО, капітан Тарас Когут. За його словами, така акція важлива, аби пам’ятати про захисників Донецького аеропорту, героїв України.

Нагадаємо, бої за Донецький аеропорт тривали з вересня 2014 року до 22 січня 2015 року і стали одними з найзапекліших у війні на Сході України. Бої розгорнулися між українськими військами і бійцями добровольчих формувань з однієї сторони та силами проросійських збройних угруповань і окупаційних військ з іншої.

20 січня 2015 року проросійські сили підірвали новий термінал, бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилася, ховаючи під собою українських захисників. 22 січня 2015 року вцілілі захисники вийшли з терміналу, проте багато поранених і контужених українських бійців потрапила до полону.

Бої за Донецький аеропорт стали символом незламності та бойового духу українського війська, а захисники терміналів назвали “кіборгами”. Вперше їх так назвав один з сепаратистів, який намагався пояснити, чому проросійські бойовики так довго не можуть захопити аеропорт.

Прізвисько “кіборги” швидко стало популярним — його вживали як українські ЗМІ, так і українці у соцмережах, називаючи героїв-оборонців Донецького аеропорту. Словник сучасної української мови та сленгу “Мислово” навіть визнав кіборгів словом 2014 року. Важливо відзначити, що більшу частину часу для оборони аеропорту командири залишали бійців лише на добровільній основі, пише “Уніан”.

Читайте також: У Франківську сотні людей прийшли провести в останню путь бортпровідницю Марію Микитюк. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...