До Івано-Франківського музею визвольної боротьби передали архів ОУН. ФОТО

У четвер, 6 лютого Музею визвольної боротьби ім. С Бандери передали архів ОУН, знайдений в селі Олеша, Тлумацького району.   Голова Олешанської ОТГ Богдан Двояк розповідає,...
У четвер, 6 лютого Музею визвольної боротьби ім. С Бандери передали архів ОУН, знайдений в селі Олеша, Тлумацького району.
 

Голова Олешанської ОТГ Богдан Двояк розповідає, що у листопаді — грудні минулого року у селі проводили берегоукріплення потічка. Тоді на глибині одного метра робочі знайшли сховок, пише “Бліц-інфо”.

“Документи були зволожені. Коли ми розклади їх відчули різкий запах. Скоріш за все документи були чимось оброблені. У нас є свій музей села, але ми вирішили віддати знахідку у музей визвольної боротьби”, – зауважує Двояк.

Директор музею визвольної боротьби Ярослав Коретчук зауважує, що документи були загорнені в газету “Радянська Україна” та сховані у скриньку від німецьких патронів. 

“В  документах розповідається про те, як вести пропаганду, як переховуватись та інше. На деяких документах було ручкою написано “Богдан”. Нам вдалось ідентифікувати його. Це було псевдо Петра Савуляка, він загинув у 1948 році”, – акцентує Коретчук. 

За його словами, під час дослідження вмісту скриньки вдалось з’ясувати, що газета була видана 15 лютого 1950 року. Тож стає зрозуміло, що документи після загибелі Савуляка зберігав хтось із місцевих мешканців.

Коретчук зауважує, що це перші документи ОУН знайдені на Тлумаччині. Деякі з них навіть можна прочитати.

Читайте також: Війна на Донбасі: окупанти били із забороненої зброї, поранено українського військового

Категорії
Новини
Новини
Loading...