У Калуші дозволили роботу продуктових ринків, хоч виконати умови МОЗу нереально

1 квітня відбулося засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому йшлося про можливість відновлення роботи ринків у місті.  ...

1 квітня відбулося засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому йшлося про можливість відновлення роботи ринків у місті.

 

Як повідомив міський голова Ігор Матвійчук, до нього звернулося близько трьох десятків підприємців, які торгують на ринках з проханням дати їм можливість працювати й утримувати свої сім’ї. На рівні держави робота продуктових ринків в умовах карантину не заборонена, проте органи місцевого самоврядування мають право запроваджувати більш жорсткі обмежувальні заходи, інформують “Вікна”.

Міністерство охорони здоров’я визначило умови, при виконанні яких продуктовим ринкам дозволено відновити роботу під час карантину. 30 березня головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко підписав постанову, яка регламентує умови роботи ринків в умовах карантину. На ринках можуть працювати лише зареєстровані оператори ринку харчових продуктів. Як ішлося на засіданні комісії, це лише частина підприємців, які торгують на ринках. Зокрема, на ринку на вул. Дзвонарська є 45 зареєстрованих операторів ринку харчових продуктів.

Також мають дотримуватися такі умови: перебування не більше одного відвідувача на 20 кв. метрів торгової площі ринку; можливість забезпечення дотримання відстані між покупцями в чергах не менше 1,5 метра. Крім того, необхідно забезпечити персонал і покупців засобами індивідуального захисту, а також забезпечити можливість дотримання протиепідемічних заходів. За порушення цих правил передбачена відповідальність адміністрації ринків, а штрафи — від 34 до 170 тис. гривень.

На засіданні комісії були присутніми керівники чотирьох ринків міста, які розташовані на вулицях Дзвонарська, Хіміків і Стуса, а також Калуського муніципального ринку. І всі вони, за винятком представника ринку на вул. Стуса, були проти того, щоб дозволяти роботу ринків: виконати визначені умови практично нереально. Проте комісія вирішила таки дозволити роботу продуктових ринків. Причому це не означає, що вони мають відкритися. Але якщо запрацюють, то лише за графіком: у визначені три дні на тиждень і до 15.00. Також їх обіцяють постійно контролювати і, у випадку порушень, — штрафувати.

Не відомо, чи запрацюють у Калуші продуктові ринки. Тепер це буде рішення їхніх адміністрацій. А їх міська влада поставила в складну ситуацію: відкритися і практично гарантовано отримувати штрафи (бо забезпечити дотримання відвідувачами такої вимоги як 1,5 метри відстані у чергах чи забезпечити покупців засобами індивідуального захисту вони ніяк не зможуть) або ж не відновлювати роботу і в такому разі стати мішенню для підприємців, які бажають торгувати на ринках під час карантину.

Читайте також: Коломийська міська рада роздає 29 тисяч захисних масок

Категорії
Новини
Новини
Loading...