Прикарпатських аграріїв попередили про пестициди, які можуть зашкодити вагітним і ненародженим дітям

Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області попередила аграріїв, що ЄС заборонив використання засобів захисту рослин, тобто петицидів, на основі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу. Вітчизняним сільгоспвиробникам необхідно врахувати...

Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області попередила аграріїв, що ЄС заборонив використання засобів захисту рослин, тобто петицидів, на основі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу.

Вітчизняним сільгоспвиробникам необхідно врахувати  нові вимоги європейського законодавства при плануванні обробки посівів, місць зберігання та транспортування первинної продукції, наголосили в службі.

 Мова йде про рішення Європейської Комісії (регламенти від 10.01.2020) щодо відкликання країнами-членами ЄС протягом одного місяця всіх дозволів на засоби захисту рослин (ЗЗР), що містять активні речовини на основі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу.

“Наразі Україна не є країною-членом ЄС і регламент нашою країною безпосередньо не застосовується. Однак, держава повинна відповідати законодавству про продовольство ЄС та виконувати зобов’язання щодо наближення Угоди про асоціацію, а також здійснювати необхідні дії, враховуючи тривалі процеси інтеграції.
 Україна експортує значну частину товарів до ЄС, тому очікується, що переглянуті граничні допустимі залишкові межі (МДНЗР) будуть застосовуватися з жовтня 2020 року і до нашої держави. Прийняття таких жорстоких норм фактично може обмежити ввезення вітчизняної сільгосппродукції, що містить більше 0,01 мг/кг хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу”, – зазначили спеціалісти.

Відтак найбезпечніший спосіб уникнути невідповідності – виключення застосування пестицидів на основі діючих речовин хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу для продукції, призначеної для продажу як країн-членів ЄС, так і України.

Експерти ЄС заявляють, що не існує безпечних рівнів використання пестицидів хлорпірифос та хлорпірифос-метил, які є “найнебезпечнішими з тих, про які ви коли-небудь чули”. Саме тому ЄС заборонив ці два пестициди, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на EUobserver.

Хлорпіріфос використовують для вбивства комах при вирощуванні овочів та фруктів. 

У серпні минулого року експерти з країн-членів ЄС та співробітники Європейської агенції з безпеки харчових продуктів (EFSA) опублікували безпрецедентну заяву щодо двох суперечливих пестицидів, які, як вважають, можуть заподіяти пошкодження мозку дітям, матері яких зазнали їхнього впливу під час вагітності.

Тому вирішили не продовжувати погодження, які закінчилися в січні 2020 року.

Хлорпіріфос був схвалений на рівні ЄС з 2006 року, але 8 держав заборонили або ніколи не дозволяли його використання: Данія, Фінляндія, Німеччина, Ірландія, Латвія, Литва, Словенія та Швеція.

Данські дослідники встановили можливий зв’язок між хлорпірифосом та розвитком СДУГ (Синдрому дефіциту уваги і гіперактивності).

У Валлонії, франкомовній частині Бельгії, науковці виявили залишки хлорпірифосу у 100 відсотках зразків сечі у 258 школярів віком 9-12 рокі з підвищеним споживанням фруктів та овочів.

Нещодавно проведене дослідження в Каліфорнії пов’язало аутизм та раннє ураження мозку у дітей із внутрішньоутробним та післяпологовим впливом хлорпірифосу.

Ризик ушкодження мозку у дитини збільшується, якщо її мати потрапила під дію пестицидів, живучи поблизу обприскуваних полів, показало дослідження.

Читайте також: Територію міського озера облаштують на ще п’ять мільйонів

Категорії
Новини
Новини
Loading...