На Тлумаччині палії трави знищили цінну природоохоронну ділянку. ФОТО

Палії сухої трави не зважають ні на які заклики, прохання й погрози, а продовжують вперто робити свою справу та завдавати непоправну шкоду довкіллю. Цього...

Палії сухої трави не зважають ні на які заклики, прохання й погрози, а продовжують вперто робити свою справу та завдавати непоправну шкоду довкіллю.

Цього разу вони добралися до надзвичайно цінної в природоохоронному плані ділянки. 

“Це не інша планета, не інша країна чи, навіть, область. Це околиці села Тарасівка – адміністративної межі між Тлумацькою та Олешанською ОТГ, а також територією Грушківської сільської ради. Маленький, але навдивовижу цінний шматочок території в природоохоронному плані. Більше року ми спостерігаємо за цією лучно-степовою ділянкою та вивчаємо її, бо тут збереглися популяції таких червонокнижних рослин, як: півники угорські, рябчик шаховий, ковила волосиста, зіновать Пачоського, конюшина червонувата, горицвіт весняний, сон великий, сон розкритий, синяк руський та багато інших. Але вчора сталося щось жахливе – цінну ділянку, площею понад 25 га знищено вогнем… В мене немає слів… Це злочин проти навколишнього середовища! Це злочин проти людей! Шкоду завдану природі важко порахувати. Можливо, через занадту розораність й деградацію земель, використання хімікатів, виснаження с/г угідь. Це була остання територія з такою кількістю рідкісних рослин. Все… Висновок? Винні ВСІ: хто палить; хто бачить і знає, але не сповіщає правоохоронні органи; хто прикриває; хто не проводить відповідну профілактичну та освітню роботу; хто не може підняти суму штрафів за знищення природи; хто лінується косити чи не знає, як правильно обробляти землі; хто поширює інформацію, що після підпалів все краще росте… ВСІ!”, – зазначив директор “Дністровського регіонального ландшафтного парку імені С. Дідича” Михайло Ковтун.

Світлина від Михайла Ковтуна.

Світлина від Михайла Ковтуна.

Світлина від Михайла Ковтуна.

“Цю ділянку ми почали вивчати на прохання місцевих жителів, які побачили мої дописи про “Дністровський” регіональний ландшафтний парк та виявили бажання створити заповідне урочище. Ось ми й почали її досліджувати та описувати. Вже в цьому році планували подавати документи на створення…”, – додав Михайло Ковтун.

Світлина від Михайла Ковтуна.

Автор фото: Михайло Ковтун.

Читайте також: Коломийські поліцейські виявили автомобіль, який перебував у розшуку. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...