Названа головна причина страшних паводків на Франківщині

Масштабна вирубка лісу не є головною причиною масштабної повені на Прикарпатті. Катаклізм стався через зміну клімату і велику кількість опадів. Таку повідомила керуюча директор міжнародної неурядової...

Масштабна вирубка лісу не є головною причиною масштабної повені на Прикарпатті. Катаклізм стався через зміну клімату і велику кількість опадів.

Таку повідомила керуюча директор міжнародної неурядової екологічної організації 350.org в країнах Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу Світлана Романко, пише “Апостроф”.

“Так, ліси поглинають вологу і дійсно стримують можливі паводки. Але це – в умовах традиційного для цієї зони характеру опадів. Однак поки мова йде про нетипове явище: місячна норма опадів випала за три дні червня. Ліси, навіть якби їх не вирубали, все одно не втримали б таку кількість води, і паводок був би неминучий”, – зазначила вона.

За словами фахівця, перед початком повені були руйнування доріг і дамб в Микуличині, Татарові, Ворохті, Яблуниці, які розташовані на території Карпатського національного природного парку, де вирубки не проводяться.

Головною ж причиною катаклізму Романко вважає зміну клімату на планеті.

“Людство підійшло до межі, коли видобуто з надр і спалено четверту частину вуглеводнів планети. Як наслідок – виділяється вуглець (СО2), який викликає парниковий ефект, а потім змінюється клімат. В цьому році вчені з Канади досліджували вміст вуглецю в повітрі за досить тривалий і з торическими період – 23 мільйони років. Виявилося, що на даний момент вміст вуглецю є рекордним. Науковою мовою – 412 часток на мільйон. Або більш зрозуміло – 412 мл вуглецю в кубометрі повітря. Це критично, оскільки придатним для життя вважається рівень в 350 мл вуглецю в кубометрі повітря”, – додала вона.

За її словами, через танення льодовиків звільняються болота, метан з яких виходить в атмосферу.

“Людство стрімко рухається до точки неповернення. Протягом року-двох відбуваються кліматичні зміни, на які раніше було б потрібно десятки, сотні років. Це загострює також політичну, соціальну та економічну ситуацію в багатьох країнах світу”, – резюмувала експерт.

Головне фото ілюстративне.

Читайте також: На Мазепи п’яний водій збив велосипедистку та розбив чужу автівку. ФОТО/ВІДЕО

Категорії
Новини
Новини
Loading...