Скільки за доставку газу платитимуть прикарпатці з липня

З 1 липня вступив в силу другий етап приведення тарифів на доставку газу до економічно-обґрунтованого рівня. Вартість розподілу газу для мешканців Івано-Франківської області тепер становить 1,38...

З 1 липня вступив в силу другий етап приведення тарифів на доставку газу до економічно-обґрунтованого рівня. Вартість розподілу газу для мешканців Івано-Франківської області тепер становить 1,38 грн за 1 куб.м. Тариф змінився лише на 18 коп.

Про це інформують в “Івано-Франківськгазі”, пише “Місто”.

Наприкінці 2019 року, вперше за 4 роки, НКРЕКП затвердила двоетапний перегляд тарифу на розподіл: з 1 січня та 1 липня 2020 року. Це було зроблено з метою зменшення фінансового навантаження на споживачів газу в зимовий період. Тому Держрегулятор встановив свідомо збитковий рівень тарифу на першу половину 2020 року. Він покриває лише 80% собівартості послуг. Тому вже у першому півріччі “Івано-Франківськгаз” понесе збитки на суму 36 млн грн.

Вартість доставки газу з 1 липня повинна була зрости на 20%, що дозволило би “Івано-Франківськгазу” завершити рік без збитків. 24 червня НКРЕКП переглянула розмір тарифів для 44 газорозподільних компаній, зменшивши їх на 12% від планових цифр.

Цей крок Регулятор пояснює зниженням вартості газу на ринку, тобто в тарифі закладена менша сума на закупівлю газу на виробничо-технологічні втрати (ВТВ), необхідні для балансування системи.

“Рішення скоротити з 1 липня 2020 року тарифи на розподіл газу не дозволить газорозподільній компанії в повному обсязі покрити всі фактичні витрати навіть при збереженні діючих цін на газ. Більше того, на ринку вже намітилась тенденція до збільшення цін, а НАК “Нафтогаз України” в липні підвищив ціну на газ для промислових споживачів одразу на 10%, а до кінця року очікується подальше зростання вартості газу”, – говорить фінансовий директор АТ “Івано-Франківськгаз” Дмитро Горбатюк.

Зараз в ЗМІ точиться багато здогадок про те, скільки платитимуть споживачі газу за його доставку. Як правило, всі ці міркування супроводжуються шаленими сумами. Політики радо підігрівають тему. Пропонуємо переглянути тариф на доставку газу через платіжку споживача. Для прикладу, візьмемо три найпоширеніших типи домогосподарств-споживачів газу: з газовою плитою, з плитою та колонкою, а також з котлом автономного опалення.

Домогосподарства з газовою плитою.

Перше, квартири, де газ використовується тільки для приготування їжі. Згідно даних НКРЕКП, таке домогосподарство споживає 108 кубометрів на рік. Це 9 кубічних метрів газу на місяць.

Протягом першого півріччя домогосподарство сплачувало щомісяця за доставку – 10,8 грн. З 1 липня – 12,4 грн. Різниця – 1,6 грн на місяць.

Домогосподарства з плитою та колонкою.

Другий тип споживання – квартири з плитою і колонкою. Такі домогосподарства споживають близько 272 кубічних метри газу в рік. Протягом першого півріччя домогосподарство сплачувало щомісяця за доставку – 27,2 грн. З 1 липня – 31,28 грн. Різниця – 4,08 грн на місяць.

Домогосподарства з автономним опаленням.

Третій тип домогосподарства, домогосподарства з автономним опаленням. В рік ними споживається в середньому 1036 кубічних метрів газу. Протягом першого півріччя домогосподарство сплачувало щомісяця за доставку – 103,6 грн. З 1 липня – 119,14 грн. Різниця – 15,54 грн на місяць. Як бачимо, середній чек за доставку газу легко програє платі за мобільний зв’язок, а подекуди навіть чашці кави.

Читайте також: У Франківську сталось дві аварії. ВІДЕО

Категорії
Новини
Новини
Loading...