Другу хвилю коронавірусу чекаємо на осінь, – Роман Остяк

Гендиректор Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні, лікар-інфекціоніст Роман Остяк каже, що кожна нова інфекція серед людей має чотири хвилі протікання. COVID-19 не виняток. Перша хвиля може тягнутись...

Гендиректор Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні, лікар-інфекціоніст Роман Остяк каже, що кожна нова інфекція серед людей має чотири хвилі протікання. COVID-19 не виняток.

Перша хвиля може тягнутись два або два з половиною місяці. Тоді наступає зниження захворюваності, вірус мутує, змінюється – і починається друга хвиля.

“Це нормальний природний процес. Третя і четверта хвилі можуть не настати або бути непомітними. Зараз ми завершуємо першу хвилю. Другу очікуємо на осінь”, – повідомив в інтерв’ю Укрінформу Остяк.

Якщо раніше в Обласній інфекційній лікарні було 80-90 хворих із коронавірусом, то тепер, навіть коли стараються швидше виписувати пацієнтів додому, менше сотні хворих не буває, зазначив лікар.

“Учора нас попросили створити більше місць для пацієнтів. Раніше ми забирали до себе і важких медпрацівників, і усіх із підозрою на коронавірус з Верховинського району, Лисця, Тисмениці, частини Галича. Тепер нам сказали, що будемо приймати ще й франківців, бо міські лікарні переповнені”, – зазначив Роман Остяк.

За спостереженнями медиків, COVID-19 дає ускладнення не лише на легені.

“У нас є низка хворих, у яких ми помітили явище енцефаліту, враження черепно-мозкових нервів. Одними з симптомів COVID-19 є втрата нюху, смаку, це порушення. Наступне. У кількох наших хворих ми спостерігали збудження, неадекватну поведінку. Сьогодні є хворий, у якого бачимо тип ішемічного інсульту. Довести, що це викликано коронавірусом, поки що немає можливості. Тому ми лише описали цей випадок”, – пояснює інфекціоніст.

Читайте також: У Франківську за добу підтверджено 9 нових випадків захворювання коронавірусом

Категорії
Новини
Новини
Loading...