Медові маршрути створюють на Прикарпатті

В Івано-Франківській області на стадії завершення перебуває розробка двох медових стежок. Про це йдеться на сайті Івано-Франківщина туристична, пише Галка На Косівщині триває реалізація ґрантового проєкту «Карпатська...

В Івано-Франківській області на стадії завершення перебуває розробка двох медових стежок.

Про це йдеться на сайті Івано-Франківщина туристична, пише Галка

На Косівщині триває реалізація ґрантового проєкту «Карпатська бджола – спільні заходи зі збереження унікальної природної спадщини в українсько-польському прикордонні», що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС “Польща – Білорусь – Україна 2014-2020”.

Головна мета проєкту – збереження природної спадщини в українсько-польському прикордонні, зокрема чистопородної карпатської бджоли «Карпатки».

Попри карантин і погану погоду, партнери проєкту продовжують працювати над підготовкою до втілення основних заходів.

Так, на стадії завершення перебуває розробка двох туристичних стежок, які вже на початку цієї осені будуть промарковані на Косівщині, вони пролягатимуть населеними пунктами: Косів, Черганівка, Кути, Тюдів, Великий Рожин, Яворів, Соколівка, Смодна.

Наразі ГО «Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» вже підготувала проєкт туристичної мапи, яка буде доступна трьома мовами: українською, англійською та польською.

Всього передбачено створення п’яти туристичних маршрутів під загальною назвою «Карпатські медові стежки»: дві туристичні стежки у Косівському районі (пішохідна та велосипедна), пішохідну – у Колочаві (Закарпатська область), пішохідна і велосипедну – у Підкарпатському воєводстві.

Туристичні маршрути включатимуть основні туристичні місця, пов’язані з історією та сучасним станом розвитку бджільництва (пасіка, наявність декоративних вуликів, пам’ятки природи), а також допоміжну інфраструктуру, яка завжди актуальна для туриста (заклади розміщення і харчування, надання медичної допомоги, музеї, сакральні об’єкти тощо).

«Карпатська пасіка в історичному огляді – від дуплянки до розумного вулика» – саме під такою назвою невдозві створять дві туристично-інформаційні виставки під відкритим небом на Косівщині та Міжгірщині. Вони будуть постійно діючими впродовж весняного, літнього та осіннього періодів, відкритими для туристів і школярів для спостереження за життям бджолиної сім’ї, ознайомленням з історією карпатського бджільництва.

Колочавська сільська рада (Закарпатська область) вже завершує облаштування атракційної пасіки. Зовсім скоро у центрі Колочави всі охочі зможуть милуватись справжніми архітектурними пам’ятками в мініатюрі, що постануть у вигляді різноманітних вуликів. Тим часом ГО «Об’єднання пасічників «Карпатська еко пасіка» (м. Косів) здійснює комплекс підготовчих робіт для облаштування аналогічного виставкового простору у селі Смодна на території НПП «Гуцульщина».

За підтримки управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації, у рамках реалізації заходів комплексної регіональної цільової програми розвитку туризму в області на 2016-2020 роки придбано комплект інноваційного обладнання для облаштування «розумного вулика». Чотири різнотипні вулики для демонстрації традицій бджільництва у різних регіонах Карпат, 20 захисних бджолярських костюмів для дорослих і дітей будуть використовуватись під час екскурсій на облаштованій атракційній території.

Нагадаємо, що проєкт «Карпатська бджола – спільні заходи для збереження унікальної природної спадщини в українсько-польському прикордонні» є одним із переможців другого конкурсу Програми транскордонного співробітництва ЄІС «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

Читайте також: Прикарпатські підприємства сплатили майже 364 мільйони гривень податку

Категорії
Новини
Новини
Loading...