Всевидюще око “Фейсбука”

Перегляньте свої профілі в соціальних мережах – чи не забагато там особистої та зайвої інформації? Ніхто не сперечається, що “Фейсбук” річ корисна і вкрай...

Перегляньте свої профілі в соціальних мережах – чи не забагато там особистої та зайвої інформації?

Ніхто не сперечається, що “Фейсбук” річ корисна і вкрай потрібна для побуту сьогодення – я переконалася в цьому, живучи за кордоном. Там зручно знаходити нових людей, інтегруватися у незнайоме середовище, слідкувати за подіями та заходами. Бути в курсі, одним словом. Починаючи з Євромайдану, час, який я проводжу у “Фейсбуці”, ймовірно, потроївся – саме тому, що доводиться слідкувати за подіями, фільтруючи великі обсяги інформації. А у “Фейсбуці” надвечір на мене вже все відфільтроване та прокоментоване чекає. Хіба не кайф? Ключове слово, яке описує функцію ресурсу – спостереження.

Один мій знайомий, який має близько 1.000 друзів, каже, що спостерігає у соцмережі за суспільними тенденціями: хто має пару, хто самотній, хто одружився, хто ходить до психолога і т.д. Користь від “Фейсбука” величезна, але бочка меду не без ложки дьогтю – і чималої такої ложки, навіть цілого черпака. Той, хто радісно поринає у вирій інтимного ексгібіціонізму в “Фейсбуці”, не до кінця уявляє собі, як багато знає про нього Мережа: вся ваша активність автоматично фіксується, її всевидюще око пильно стежить за вашим віртуальним профілем та за відпрацьованими алгоритмами відтворює ваші уподобання, смаки, звички, коло друзів та інтересів – ваше реальне життя.

Наразі все це робиться заради того, щоб вигідно і прицільно “продати” вас рекламодавцю чи рекламодавцям (певно, ви помітили, що останнім часом вам подається “цільова” реклама). А за всі роки існування вашого профілю у “Фейсбуці” тільки-но уявіть собі, яке шикарне досьє на вас накопичилося?!

До речі, небезпека полягає не стільки у самій соцмережі, а, власне, в існуванні такого досьє на вас – за невеличку платню хакери можуть зламати ваш акаунт та вилучити всю персональну інформацію. Навіщо? Ну, наприклад, роботодавці зможуть оцінити вас на предмет соціальної адекватності, а ваші амурні онлайн-хроніки будуть досить цікавими вашим партнерам. Тут варто згадати про таку опцію, як “переглянути історію дружби”. Йдете на сторінку вашого друга, клікаєте на стрілочку у верхньому правому куті “переглянути дружбу”, і “Фейсбук” видає весь ваш обмін “люб’язностями”. Кажуть, що є подібна кнопка для перегляду стосунків двох будь-яких ваших друзів. Я таку функцію не знайшла, але вона – просто знахідка для Отелло, який може один за одним перевірити всіх своїх приятелів на предмет “цнотливості” стосунків з Дездемоною. Ну а там вже душити, кого треба…

Отже, вертаючись до накопичення інформації про вас, не забувайте, що навіть про інтровертів “Фейсбук” знає багато речей: політичні погляди, релігійні та світоглядні уподобання, хобі, сексуальна орієнтація і смаки, улюблена музика, фільми, книжки, ігри. Через cookies може відслідковувати сайти, які ви відвідуєте, а через смартфон – інші гаджети, які ви використовуєте, щоб передбачити і запобігливо запропонувати вам саме ту рекламу, яка вам до вподоби. Такий собі мегаконцерт на замовлення. При користуванні смартфоном “Фейсбук” може обрахувати ваше місце знаходження: де ви живете, працюєте, обідаєте та ходите на шопінг. Це також використовується для персоналізації реклами. Читайте також: Розрив стосунків у “Фейсбуці” І не забуваймо про його основне призначення – спостереження за вашими стосунками: друзі, рідні, кохані, колеги по роботі, однокласники, з ким ви дружите і проводите час, кого шукаєте в Мережі.

До того ж “Фейсбук” зберігає ваші фотки – цілий архів особистої інформації; він розпізнає ваше обличчя на фото інших людей та пропонує їм вас помітити. Ви на контролі, любі друзі! Але ви, мабуть, не знаєте, що “Фейсбук” не лише реєструє вашу активність, але й фільтрує вас – не все, що ви постите, бачать все ваші друзі, тобто вже за вас вирішують, що і кому показувати. Куди ж без цензури, панове! Отже, перегляньте свої профілі в соціальних мережах – чи не забагато там особистої та зайвої інформації? 

 

Ольга Мендес

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...