Василь Скрипничук: Якби не добровольці, війна була б уже і в нас…

“Я переконаний: якби не добровольці, то війна була б уже і тут, на Прикарпатті. Тому що наша держава не була готова до війни, яка...
“Я переконаний: якби не добровольці, то війна була б уже і тут, на Прикарпатті. Тому що наша держава не була готова до війни, яка триває на сході України”, — сказав голова обласної ради Василь Скрипничук на прес-конференції.

Приводом для такого міркування стало відвідання ним наприкінці листопада Дніпропетровської клінічної лікарні ім. І. Мечникова. У розмові з головним лікарем цього закладу та його заступником голова облради почув, що гостро стоїть проблема поранених добровольців. Держава чомусь їх не бачить, і лікуватися вони мусять не на законних підставах, а ледь не підпільно, бо в лікарнях не мають права лікувати, не знаючи, де вони отримали поранення, з якої військової частини прибули — ніхто їм довідки з печаткою юридичної особи не дає. Тож чільник представницької влади Прикарпаття думає звернутися з цього приводу до Міністерства оборони сам або разом із головою облдержадміністрації. Якщо ж не буде реакції на це звернення, то на наступній сесії облради самі депутати поведуть мову про те, яким чином на регіональному рівні можна посприяти пораненим захисникам України у плані медичної допомоги. Їм, власне, хоче надавати кваліфіковане лікування спершу в зоні АТО той батальйон із медиків, який нині формується в Івано-Франківську.

— На жаль, точної цифри поранених добровольців — вихідців із нашої області ми не маємо, — сказав В. Скрипничук. — Тож розіслали командирам добровольчих батальйонів листи з проханням надати таку інформацію, щоб ми могли забрати тих людей. Є у нас громадські організації, котрі вже закумулювали кошти на їх лікування.

А в згаданій дніпропетровській лікарні, куди В. Скрипничук приїхав не з порожніми руками, а привіз чимало харчових продуктів, закуплених благодійниками, на сьогодні залишилося і двоє поранених на сході України бійців із нашої області — Олег Климишин, сільський голова Сівки Калуської, та Володимир Данилів із Кадобни того ж Калуського району. Їх ще на цьому тижні відтранспортують поїздом чи літаком коштом нашої обласної влади до Львова або Івано-Франківська для подальшого лікування й реабілітації.

Інформуючи журналістів краю про те, над чим працювали у жовтні й листопаді обласна рада та особисто і він як голова обласної ради, і його заступники, В. Скрипничук розповів про їхню участь також в інших заходах, присвячених теоретичним і практичним аспектам діяльності рад, майбутній реформі системи влади. Зокрема В. Скрипничук взяв участь у круглому столі на тему «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади: баланс інтересів територіальних громад, державної влади, громадського сектору та бізнесу», проведеному в рамках національного проекту за підтримки швейцарсько-українського проекту DESPRO на базі Івано-Франківського університету права ім. Короля Данила. Голова обласної ради має певні сумніви, чи децентралізацію влади часом не «заговорюють», чи вона не перетвориться на чергову спробу здійснення адмінреформи, але так і не стане повномасштабною конституційною реформою:

— Поданий Президентом проект  децентралізації — це, на мою думку, лише підступи до реформи, але не більше.

До теми моральної і, звісна річ, матеріальної підтримки владою і громадою області наших бійців, котрі воюють на Донбасі, В. Скрипничук не раз повертався під час розмови із журналістами. Поінформував, що останнього дня осені делегація від органів місцевого самоврядування івано-Франківщини в складі депутата обласної ради, керуючого справами — заступника керівника виконавчого апарату облради Івана Даніва, голів районних рад: Надвірнянської — Василя Поповича та Галицької — Петра Стрембіцького побували в розташуванні 128-ї бригади у м. Дебальцевому на Донеччині і передали їм пічки-«буржуйки», харчові продукти тощо, придбані не за бюджетні кошти, а за доброчинні пожертви жителів тих районів. На зустрічі з командуванням бригади було визначено, чого ще нагально потребують військовики.

В. Скрипничук привернув увагу представників ЗМІ до прийнятих на 32-й сесії обласної ради у жовтні трьох звернень:

— Мушу сказати, що звернення до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо відкриття на базі санаторію «Черче» лікувально-реабілітаційного центру з якихось невідомих мені причин не знайшло доброго відгуку в наших керівників найвищого рангу. «Відфутболили» його до Міністерства охорони здоров’я, яке надіслало нам відповідь, що санаторій підпорядкований не їм, а профспілкам. До речі, колишнім колгоспам, які будували цей заклад, не було повернуто ні копійки, коли він перейшов у профспілкову власність. Але це питання ми так не залишимо — обласна влада й поза урядом і керівництвом «Укрпрофоздоровниці» шукатиме шляхи, яким чином здійснювати в Черчі реабілітацію наших бійців, що були поранені в АТО. Ми вже мали розмову із сільським головою Черча, який разом із депутатами сільської ради готовий посприяти в наданні належних їхній територіальній громаді земельних ділянок з лікувальними грязями та безпосередньо під будівництво реабілітаційного центру. Хоча ми не потягнемо спорудження його за рахунок обласного бюджету. Простіше в приміщеннях нинішнього санаторію зарезервувати певну кількість місць для учасників АТО, на лікування яких ми заклали б кошти в обласному бюджеті наступного року. При цьому важливо, щоб їх не забирала «Укрпрофоздоровниця», а щоб гроші йшли виключно на розвиток санаторію, який уже, по суті, розвалюється, — необхідно створювати належні умови для лікування там бійців АТО після поранень. інший шлях  розв’язання цієї проблеми — наполягатимемо на передачі облраді одного із корпусів санаторію з прилеглою земельною ділянкою. Тоді це була б власне база для створення й розвитку реабілітаційного центру. Взагалі-то в черченському санаторії вже лікуються учасники АТО, але поки що, так би мовити, неофіційно.
Ми також зверталися до міністра оборони з проханням включити сім’ю загиблого під час виконання бойового завдання в зоні АТО начальника штабу 5-го батальйону територіальної оборони «Прикарпаття» майора Юрія Барана до переліку сімей, котрим відповідно до розпорядження Кабміну планують виділити кошти на закупівлю житла. Але на це звернення наразі немає ніякого позитивного реагування. Якщо й далі центральні органи влади випробовуватимуть наше терпіння, то, думаю, знову ж таки ми самі вирішимо це питання на найближчій сесії облради або і без сесії — це візьме на себе обласна влада. Даруйте за різкість, але більше ми не дозволимо вчиняти так щодо людей, які нас захищають від ворога.

На 32-й сесії обласна рада прийняла також звернення до Президента України Петра Порошенка та Генерального прокурора України Віталія Яреми з приводу звинувачення головним військовим прокурором України Анатолієм Матіосом БТО «Прикарпаття» у трагічних подіях, що сталися в зоні АТО біля м. іловайська на Донеччині. Це наше звернення мало своїм наслідком те, що тиск на бійців батальйону дещо послабився.

Та загалом результативність тих трьох звернень облради я б оцінив як нижчу середньої. Але сподіваюся, що ми з головою ОДА зможемо переконати в хибності бездіяльності чи неправомірних, в очах наших краян, дій центральні органи влади — для цього поїдемо до Києва.

Голова обласної ради відповів на запитання журналістів. Він вважає, що не може бути жодних відмов у наданні земельних ділянок учасникам АТО, якщо у них є для цього відповідні документи. Стосовно ж добровольців, які поки що не можуть надати повноцінних довідок на підтвердження своєї участі в антитерористичній операції, обласна рада, знову наголосив В. Скрипничук, звертатиметься, щоб Кабмін виробив механізм для визнання їх учасниками АТО. Втім, уже й нині самі сільські ради, які знають, що їхні односельці воюють добровольцями на сході України, мали б розглядати і задовольняти заяви їхні чи їхніх родин. 
Голова обласної ради коротко охарактеризував і зміст тих питань (а їх півсотні), які розглядатимуть на завтрашній сесії обласної ради.

Джерело: Галичина

 

 
Категорії
Життя
Новини
Loading...