Івано-франківські вкладники VAB Банку можуть отримати облігації замість грошей

Кабмін розробив законопроект, зареєстрований під номером 1564 від 22.12.2014 року, щодо капіталізації та реструктуризації банків, які знаходяться на межі банкрутства. Згідно статті 3 цього законопроекту...

Кабмін розробив законопроект, зареєстрований під номером 1564 від 22.12.2014 року, щодо капіталізації та реструктуризації банків, які знаходяться на межі банкрутства.

Згідно статті 3 цього законопроекту держава зобов`язується придбати акції банків за облігації. Тобто, держава повинна повернути ці кошти через певний період.

В законопроекті йдеться:

«2. Держава бере участь у капіталізації банку шляхом:

— придбання акцій при їх додатковому розміщенні в обмін на державні облігації України;

— надання позики у вигляді державних облігацій України на умовах субординованого боргу під забезпечення, надане учасниками банку».

Щодо цього законопроекту, вкладники VAB Банку, який належить прикарпатському бізнесмену Олегу Бахматюку, написали офіційне звернення до депутатів з тим, щоб переглянути деякі статті документу та висловили незгоду щодо переведення акцій банку в облігації:

«В той же час ми виступаємо категорично проти будь-яких спроб конвертації вкладів в облігації: це грубим чином порушить права вкладників-фізичних осіб, які на підставі статті 52 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» знаходяться в 4-ій черзі кредиторів, а в результаті видачі їм облігацій, замість їхніх вкладів, вони опиняться в 7-ій черзі кредиторів — ми впевнені, що це шахрайство» — пишуть вкладники банку.

“Доповнити Проект Закону «Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків» №1654 від 22.12.2014 року «Прикінцеві положення.п.10. Дія цього Закону поширюється на неплатоспроможні банки, які були в групі II (великі) за класифікацією Національного банку України на дату оголошення їх неплатоспроможними протягом 2014 року (в тому числі ті, яким Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оголосив ліквідацію з відшкодуванням гарантованих сум). Для цілей цього Закону вважати, що такий банк відповідає критеріям та умовам для капіталізації банку державою якщо частка його депозитів фізичних осіб перевищувала 1% від загальної суми депозитів фізичних осіб в банківській системі України станом на 1 січня 2014 року. Це частково вирішить проблему, що склалася навколо ПАТ « Всеукраїнський акціонерний банк» (VAB банк)» — йдеться у зверненні.

Джерело:Галка

Категорії
Життя
Новини
Loading...