На міжрегіональному фестивалі “Ретро смак” покажуть промислові локації й випарювання солі

Процес випарювання солі покажуть гостям першого міжрегіонального фестивалю “Ретро смак”, який відбудеться 22-23 травня на Івано-Франківщині. Про це Суспільному Карпати повідомив головний спеціаліст із розвитку туризму управління...

Процес випарювання солі покажуть гостям першого міжрегіонального фестивалю “Ретро смак”, який відбудеться 22-23 травня на Івано-Франківщині. Про це Суспільному Карпати повідомив головний спеціаліст із розвитку туризму управління економічного розвитку Калуша Віктор Павлів.

Організатори планують провести показ у Новицькій громаді, на базі однієї із соляних криниць.

“Сіль випарювалася тільки в тому випадку, коли вона йшла на транспортування в Київ чи Європу. Раніше люди використовували ропу. Вичерпувалася ропа з криниці, заливалася у невеличкий чан. Розпалювався вогонь на дровах. Під впливом високої температури вода випарювалася і залишалася сіль”, – розповів Віктор Павлів.

Сіль, отриману в результаті випарювання, збирали спеціальними лопатками і викладали сушитися на сонці. Після висушування пресували у топки, які збереглися до сьогодні. Побачити їх, за словами Віктора Павліва, можна, зокрема, у Дрогобицькому музеї. Саме соляні топки вивозили у далекі землі, а на місці у побуті використовували соляну воду. У народі її називали сировицею.

На Прикарпатті є чимало місць солевидобутку і солеваріння. За інформацією провідного геолога Калуської галургійної лабораторії Державного науково-дослідного і проєктного інституту основної хімії “НІОХІМ” Юрія Садового, таких місць у нашому краї було понад 300. Серед них – солеварня і шахта Барбари у Долині. Гості фестивалю “Ретро смак” зможуть оглянути ці промислові локації.

“У нас збережене адміністративне приміщення солеварні. Але воно розвалене. Поруч є шахта Барбари, де можна подивитися на ропу. Проблемним є те, що і наша шахта, і корпус солеварні перебувають у державній власності, тому не можемо зробити там ні реконструкцію, ні консервацію, ні інші процедури з відновлення”, – розказала начальниця відділу інвестицій і туризму Долинської міської ради Наталя Диндин.

Читайте також: “Прикарпаття” перемогло харківський “Кристал” з рахунком 1:0

Категорії
Культура
Новини
Loading...