В Івано-Франківську відкрили виставку світлин. ФОТО

Фотовиставку “Місто, що дарує крила” в межах фестивалю “Французька весна” відкрили у Палаці Потоцьких. Її автори – подружжя Ростислав Кондрат і Тетяна Павлик –...

Фотовиставку “Місто, що дарує крила” в межах фестивалю “Французька весна” відкрили у Палаці Потоцьких. Її автори – подружжя Ростислав Кондрат і Тетяна Павлик – презентують 33 фото з французького міста Антіб, пише Суспільне Карпати.

“Ця виставка – результат наших мандрівок, – каже Тетяна Павлик. – Чотири роки поспіль, з 2016 до 2019, ми їздили до наших друзів: це творче подружжя, художниця Ірина Вишеславська і фотограф Жан-П’єр Дюран”.

За словами Тетяни, з-поміж тисяч знимків, зроблених на згадку, обрали квінтесенцію, щоб показати характер, особливість і красу приморського міста. Хотіли також акцентувати увагу на збереженні пам’яток архітектури, показати, як там бережуть кожен камінь, кожен клаптик стіни, не встановлюють пластикових вікон; наскільки місто гармоніює з морем, з природою, навіть з повітрям.

“Ми боролися за кожне фото, – каже Тетяна. – Це не найкращі: ми вибирали ті, які більше пасують одне до одного, щоб трималося купи, щоб експозиція була гармонійна”.

Фотокрила з Антіба. У Франківську відкрили виставку

Пабло Пікассо провів у цьому місті чималий відрізок часу, створив багато творів і залишив їх у дар місту, – розповідає Ростислав Кондрат. – На основі цієї колекції там створили музей. Пікассо говорив, що у світі є три місця, найсприятливіші для творчості, й одне з них – Антіб. Тож, якщо така людина робила такий висновок, то що нам казати – ми погоджуємося”.

“Я не сподівалася на таке враження, я ніби перенеслася в місто Антіб”, – відгукується франківка Людмила Цюпа.

“Ми дуже вражені, фото нас так затягнули всередину, що відчуваємо себе в Провансі: ти бачиш і відчуваєш кожну часточку міста, що тут зображене”, – ділиться Інна Варварук.

“Приємно бачити ставлення населення до власної історії: наскільки все доглянуте і все доцільне, навіть сцени побутові передають те, що люди живуть у місті з любов’ю до міста”, – каже художник і мистецтвознавець Анатолій Звіжинський.

На цю виставку Ростислав Кондрат запрошував любителів travel photo. Фотограф Юрій Рильчук назвав ці роботи репортажними: “Це світ очима репортера, а це майже те саме, що ми побували там задяки роботі авторів”.

Тетяна Павлик каже, що назва виставки відображена в експозиції: ліве крило – її роботи, праве – чоловіка: “Ось так ми опинилися в наметі, як мандрівники”. Виставку справді розміщено у спеціально встановленому наметі.

За словами директора ГО “Парі-ІФ”, що є організатором фестивалю “Французька весна” в Івано-Франківську, виставка стала завершальним заходом цього фестивалю. Початково планувався і сам фестиваль, і виставку провести у квітні, але через карантин весна протривала з квітня до червня.

Фотокрила з Антіба. У Франківську відкрили виставку

Усього за цей час в Івано-Франківську відбулося 7 фестивальних подій: онлайн-день французької культури, вистава Жюля Одрі “Гоголь кабаре”, онлайн та офлайн-зустріч з письменницею Ліан Ґійом, що написала з українського досвіду роман “Бувальці”, французька вечеря із французьким кухарем, презентація мальопису “Маленький принц”, концерт Максима Зеккіні і насамкінець – виставка “Місто, що дарує крила”.

Читайте також: У Ямницькій громаді реставрують храм XIХ століття. ФОТО

Категорії
Культура
Новини
Loading...