«Більшість слів – неповторні»: прикарпатець навчає гуцульської мови у соцмережі

Ревір, фертик, спуза, кутюга… Для більшості українців це просто незрозумілі слова. Але не для гуцулів, які використовують саме їх у повсякденному житті. Журналіст і...

Ревір, фертик, спуза, кутюга… Для більшості українців це просто незрозумілі слова. Але не для гуцулів, які використовують саме їх у повсякденному житті.

Журналіст і видавець Роман Клим із Верховини реалізовує у соцмережі Facebook проєкт “#вивчаємо гуцульську”. Він публікує дописи з гуцульськими словами та їх значеннями. Так навчає людей цієї мови, йдеться в публікації “МБ“.

Чоловік каже, що гуцульська мова вже давно перестала бути діалектом. А своїм проєктом він намагається зацікавити багатьох людей пізнавати Гуцульщину та її мову.

“Я намагаюся шукати якісь такі цікаві слова, які мало хто знає, і їх публікувати. Людям це подобається, вони цікавляться. Пишуть люди із Буковини, зі Львова, з Хмельницького. Хочу продовжувати цей проєкт хоча б до кінця року. Потім, можливо, його якось удосконалю. Гуцульська мова вже давно перестала бути діалектом. Нею розмовляють у великому регіоні, в нас тисячі унікальних слів, на які ніде інде не натрапиш. Звичайно, є і слова, які перегукуються з німецькою, польською мовою”, – пояснює чоловік.

Додає, що гуцульською активно розмовляють в Карпатському регіоні.

Це вже в наших селах менше людей говорить гуцульською. А от в деяких селах Румунії, які були колись українськими, Марамуришському і Сучавському повітах живе багато корінних гуцулів. Там дуже добре збереглася гуцульська мова, навіть мені її буває складно зрозуміти. Останніми роками простежується тенденція до зацікавлення гуцульською мовою, каже пан Роман. Туристи, які приїжджають у гори з різних куточків України, намагаються перейняти й собі якісь цікаві слова”, – пояснює Роман.

Читайте також: На Коломийщині горів житловий будинок

Категорії
Культура
Новини
Loading...