Чорновіл, «Кобзар» та народні пісні: названі символи незалежності

Під час опитування символом України за кордоном найчастіше називали «Кобзар» Тараса Шевченка, гімн України та народні пісні. Такими є результати дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” спільно з...

Під час опитування символом України за кордоном найчастіше називали «Кобзар» Тараса Шевченка, гімн України та народні пісні.

Такими є результати дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня, передає Фіртка.

Так, у відкритому запитанні про художній твір, який найкраще представляє Україну в зовнішньому світі, 9,5% респондентів назвали таким «Кобзар» Тараса Шевченка. Ще 5,7% вважають таким твором Гімн України, а 4,4% загалом народні пісні. Пісню «Червона рута» Володимира Івасюка назвали символом 3,4% українців.

  До теми: Народжені тридцять років тому: які вони, ровесники Незалежності

2,4% опитаних назвали художніми символами «Тараса Бульбу» Миколи Гоголя«Щедрик» Миколи Леонтовича та загалом літературні твори українських класиків. Водночас понад 40% респондентів було важко відповісти на це запитання.

Стосовно митців, які найбільше зробили  для розвитку української культури з часу проголошення незалежності, респонденти найчастіше називають Святослава Вакарчука та Андрія Кузьменка (Кузьму Скрябіна) – майже по 10% згадок. На третьому місці за кількістю згадок Ліна Костенко – 8%.

Часто респонденти називали переможців «Євробачення» Руслану Лижичко (5,4%) і Джамалу (4,2%). Актора Богдана Ступку відзначили 4,6% респондентів.  Понад  3% респондентів серед переліку митців назвали також Софію Ротару.

Серед громадських діячів, які найбільше зробили для захисту і представлення інтересів громадян, на перше місце респонденти поставили лідера Народного Руху України В’ячеслава Чорновола – 8,5%. Всі інші діячі отримали менш як 3% згадок.

У переліку політиків, які зробили найбільше для зміцнення державності та суверенітету України, більшість місць у топі посідають українські президенти: п’ятий Президент України Петро Порошенко (10,2%)та другий Президент Леонід Кучма (10%).

Достатньо багато згадок отримали й очільник Народного руху України В’ячеслав Чорновіл (8,5%), перший Президент Леонід Кравчук (6,1%), чинний Президент Володимир Зеленський (5,6%), третій Президент Віктор Ющенко (5,4%) та політикиня Юлія Тимошенко (4,6%). Президент-втікач Віктор Янукович отримав трохи понад 2% згадок.

Довідково: щоб визначити культурні твори, які вважають символами України за кордоном, а також у запитаннях про політиків, громадських діячів та митців респондентів запитували у форматі відкритих запитань без варіантів відповіді. Відповідно опитані самі пропонували свої варіанти відповідей.


Читайте також:  В Івано-Франківську обмежать рух комунального транспорту

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...