Пізнавально та цікаво: в Івано-Франківську на стометрівці організували творчу майстерню просто неба

В Івано-Франківську на стометрівці сьогодні, 24 серпня, організували творчу майстерню просто неба. У такому заході кожен охочий міг взяти участь, повідомляє Фіртка. В одній із...

В Івано-Франківську на стометрівці сьогодні, 24 серпня, організували творчу майстерню просто неба. У такому заході кожен охочий міг взяти участь, повідомляє Фіртка.

В одній із палаток Надія Волощук, член національної спілки та майстриня центру дитячої творчості, проводила майстер-клас із виготовлення ляльок-мотанок.

“На обличчі кожен малює того, кого хоче у ній бачити, а можна взагалі робити без личка. Також можна вимотувати обрядовий хрест, який символізує чотири сторони світу, чотири темпераменти, чотири пори року, а також кохання чоловіче та жіноче”, – розповідає Надія Волощук.

За словами майстрині, на виготовлення ляльок-мотанок потрібно чимало часу: від години до місяця. Це залежить від розміру та складності витвору. Ціни також різноманітні. Одна з найдорожчих ляльок ручної роботи, яку сьогодні презентувала Надія – коштує понад 3 тисячі гривень.

“У моїй колекції є ще лялічка на материнство, яка називається “Окрилена”. Її зробили по всіх законах і традиціях. На скруточці є старовинне полотно, всередині березова гілочка, яка стояла три дні біля церкви на зелені свята. Її вважають сильним помічником-оберегом. У меншій скруточці, яка символізує лоно, є дитинка”, – продовжує Надія.

Жінка розповідає, що кожну лялечку роблять не просто так, адже у кожної своє призначення. Є ляльки ігрові, є оберегові, обрядові та ритуальні.

Крім того, у ще одній палатці діти виготовляли вироби із паперу символічних українських кольорів.

“У нас діє гурток “Умілі руки”, де ми проводимо різноманітні майстер-класи. Відповідно сьогодні вирішили також долучитися до заходу. Зараз виготовляємо котиків, голубів, квіти, лялічки – все, до чого лежить душа дитини і що вони забажають зробити. Ми ж у свою чергу лише допомагаємо та направляємо їх. Для них це дуже пізнавально та цікаво”, – ділиться пані Марія, завідувач першої філії міської централізованої бібліотечної системи.

За її словами, участь у заході найчастіше беруть діти віком від 9 до 12 років. Однак, завдяки заготовкам, виготовляти паперові вироби можуть навіть п’ятирічні дітки. Для цього потрібно приблизно 3-4 хвилини.


Читайте також: Вчинив ДТП і втік: у Франківську патрульні впіймали нетверезого водія вантажівки

Категорії
Дозвілля
Новини
Loading...