Стихійні сміттєзвалища на Франківщині: чому відрізняються дані Мінприроди і облдержадміністрації

Впродовж 5 років на інтерактивній мапі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів громадяни зареєстрували 158 повідомлень про стихійні сміттєзвалища на території Івано-Франківської області.Інтерактивна мапа Мінприроди 158...
DCIM100MEDIADJI_0066.JPG

Впродовж 5 років на інтерактивній мапі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів громадяни зареєстрували 158 повідомлень про стихійні сміттєзвалища на території Івано-Франківської області.Стихійні сміттєзвалища на Франківщині: що кажуть в Мінприроди, облдержадміністрації і поліціїІнтерактивна мапа Мінприроди

158 повідомлень про стихійні сміттєзвалища на території Івано-Франківської області зареєстрували громадяни на інтерактивній мапі Мінприроди

З них, за даними Мінприроди, відходи ліквідували з двох сміттєзвалищ (позначені зеленим кольором на мапі) в селищі Ланчин на Надвірнянщині та на вулиці Виноградній в Івано-Франківську.

29 звернень громадян, як вказано на сайті міністерства, перебувають “в роботі” (позначені жовтим кольором), під статусом “не виконано” (червоний колір) є 127 звернень стосовно стихійних сміттєзвалищ в Івано-Франківській області.Стихійні сміттєзвалища на Франківщині: що кажуть в Мінприроди, облдержадміністрації і поліціїІнтерактивна мапа Мінприроди

Карта стихійних сміттєзвалищ в Україні

До реєстру місць стихійних сміттєзвалищ, за інформацією, вказаною на інтерактивній карті, Мінприроди внесло 22 звалища.

Головний спеціаліст відділу роботи із зверненнями громадян Івано-Франківської облдержадміністрації Ігор Мацюк у коментарі Суспільному пояснив, що на території області всі стихійні звалища, з приводу яких надійшли звернення від людей, ліквідували.

“Ми не маємо доступу до наповнення цієї карти. Ми на своєму рівні ліквідовуємо ці сміттєзвалища і відзвітовуємося перед Мінприроди. А от що далі з нашим звітом, чому не вносять дані, це вже не від нас залежить. Але в нас немає незакритих звернень щодо невідреагованих звернень. Це, очевидно, є розрив між нашою роботою і відмітками на тій карті”, — каже головний спеціаліст відділу роботи із зверненнями громадян Івано-Франківської облдержадміністрації Ігор Мацюк.Стихійні сміттєзвалища на Франківщині: що кажуть в Мінприроди, облдержадміністрації і поліціїІнтерактивна мапа Мінприроди

Стихійне сміттєзвалище поблизу Коломиї

Впродовж 2021 року на території області поліційські виявили 5 несанкціонованих сміттєзвалищ. Про це у відповіді на інформаційний запит Суспільного повідомив заступник начальника Головного управління Нацполіції в області Остап Білейчук.

Такі сміттєзвалища поліцейські зафіксували у селі Воскресинці Коломийської міської територіальної громади, у Хом’яківці Гвіздецької ТГ, у Підгайчиках Підгайчиківської ТГ, у селі Боднарів Отинійської ТГ та Жукотині Коршівської ТГ.

За даними поліції, трьох людей притягнули до адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 152 КУпАП.

“Покарання передбачає накладення штрафу на громадян, посадових осіб та підприємців від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”, — йдеться у відповіді на запит.

У коментарі Суспільному головаПідгайчиківської тергромади Ігор Мартинюк повідомив, що несанкціоноване сміттєзвалище у Підгайчиках — це 2 мішки з відходами.

“У нас спіймали людей, що вивезли два мішки сміття. Їх затримали, вони штраф заплатили, прибрали. То це ви називаєте несанкціонованим сміттєзвалищем? Перепрошую, хлоп і хлопчик – велика різниця… Таке саме і це”, — каже Ігор Мартинюк.

У Жукотині, за словами голови Коршівської ТГ Ярослава Савчука, сміття теж прибрали — поблизу лісу невідомий викинув з автомобіля 6 мішків з відходами.

Голова Отинійської тергромади Олег Савчук повідомив, що у селі Боднарів стихійне сміттєзвалище також ліквідували.Стихійні сміттєзвалища на Франківщині: що кажуть в Мінприроди, облдержадміністрації і поліціїОлег Савчук

У селі Боднарів ліквідовують стихійне сміттєзвалище

“Там було орієнтовно 150 м³. Ми все забрали, залучили сміттєвози з Івано-Франківська. Відходи вивезли на сміттєзвалища у Коломиї і селі Рибне”, — сказав Олег Савчук.

У селі Воскресинці комунальники вивезли сміття поблизу новозбудованої переправи через річку Прут.

“Ми цього року навесні робили благоустрій біля кладки. Вивезли приблизно 5 вантажівок відходів”, — розповів у коментарі Суспільному староста села Любомир Білейчук.

Суспільне намагається зв’язатися із головою Гвіздецької ТГ Михайлом Дяківим, щоб з’ясувати ситуацію із сміттєзвалищем.

Що відомо

Сервіс на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів запрацював у вересні 2016 року. Інтерактивна мапа надає можливість громадянам надіслати звернення з геоприв’язкою та фотоматеріалами щодо виявлених місць стихійних сміттєзвалищ.

Читайте також:Йдемо поважно до осені: синоптик дала прогноз погоди на кінець тижня 

Категорії
Життя
Новини
Loading...