Без цукру не їдять. Чому прикарпатці скаржаться на нове харчування у школах і як цьому зарадити

З 1 січня всі школи й садки в Україні мали перейти на нове харчування. Воно передбачає значне зменшення цукру та солі у стравах, готування на пару або...

З 1 січня всі школи й садки в Україні мали перейти на нове харчування. Воно передбачає значне зменшення цукру та солі у стравах, готування на пару або варіння замість смаження. А також – заборону шкідливих продуктів у буфетах.

Втім, як завжди є багато незадоволених. То чому дітей та батьків не влаштовує харчування? Розбирався “Репортер“.

Шкідливі буфети

Тим, що діти їдять у школах і дитсадках, зайнялися уже давно. Ідеологом змін став кулінар Євген Клопотенко. Він розробив нове шкільне меню, яке впроваджують уже кілька років.

Крім того, ще з початку 2021 року почали діяти нові санітарні норми для їдалень. У них, серед іншого, збільшили кількість фруктів та овочів, зменшили кількість солі та цукру, заборонили сосиски й консерви. А з січня школи мали перейти на оновлене меню Клопотенка. У ньому ще збільшили кількість фруктів та м’яса, додали різні страви української та світової кухні.

Втім, з початку року чимало батьків почали скаржитися, що їхні діти повертаються зі шкіл голодними. Найбільше скарг – на малі порції та на відсутність солі й цукру, через що дітям не смакує їжа.

Серед прикарпатців теж є обурені. Оскільки семестр тільки недавно почався, діти ще не встигли довго походити у школу. Та багато батьків скаржаться, що практично нічого не змінилося. Але більшість нарікань пов’язані не з новим харчуванням, а з проблемами їдалень загалом.

«Мінімум цукру і солі? Та таку їжу дорослий не зможе їсти, – каже Лілія Лавренюк із Коломиї. – А ще, коли їдальня в другому корпусі, то для молодших класів, це не обідня перерва, а здавання фізкультурних норм».

Про те, що діти не встигають пообідати в школі, говорить і коломиянин Володимир Семаковський. За його словами, за пів години встигнути постояти в черзі, замовити, оплатити та поїсти – нереально. А реформа шкільного харчування якраз передбачає вільний вибір страв.

«Можна готувати смачно, але переважна більшість учнів фізично не встигає пообідати, – каже Володимир. – Обідня перерва тоді має бути мінімум годину. А так – буфет: чіпси, сухарики, штучні соки».

У школах Франківська нарікань трохи менше. Загалом батьки кажуть, що діти переважно їдять із задоволенням.

харчування новини Івано-Франківська

«Меню стало різноманітнішим, додали нові продукти. Замість макаронів з сосискою щосереди на весь місяць різні страви, – розповідає Надія Ребриста, у якої дитина ходить у ліцей № 12. – Тепер багато залежить від кухарів, батьків та адміністрації».

Але є й незадоволені. Марія – мама однієї з учениць молодших класів у ліцеї № 4. Каже, порції в їдальні малі, а платити за них доводиться 50 грн.

«Чай, компот не всі п’ють, а воду не дають. Кулер у класі не можна тримати, – говорить франківка. – У стравах є цибуля й зелень, яку не всі їдять. І чомусь щоразу одне і те саме: гречка, котлета. Таке враження, що, окрім котлет, більше нічого не готують».

Франківці теж нарікають на шкідливі продукти, якими торгують у буфетах. До того ж, за словами батьків, бувають і протерміновані. А діти часто обирають солодкі цукерки та соки, а не гречку чи салат.

Харчоблоки треба міняти

За словами заступниці міського голови Вікторії Дротянко, з 1 січня змінився не тільки спосіб приготування та вміст страв у їдальнях, а й їхня вага.

«Наприклад, деякі порції зменшились, натомість сніданки збільшились, повністю помінявся алгоритм харчування, – говорить Дротянко. – Сіль і цукор залишили, але зменшили дозування майже вдвічі. Змінилось приготування їжі: більше на пару, варіння, а не смаження на олії. Забрали сосиски, ковбаси, додали фрукти, овочі. Також збільшилась кількість заморожених фруктів і овочів, які дають у зимовий період».

За словами заступниці мера, звички до харчування закладаються у сім’ях. Тому саме від них залежить, чи буде дитина їсти корисну їжу в дитсадку чи школі.

«Якщо дитина звикла до чипсів чи снеків, їй важко з’їсти кашу чи салат, – каже Вікторія Дротянко. – Батьки також мають вчити їсти такі страви вдома. Але кожна школа підходить індивідуально. Якщо бачать, що дитина відмовляється від їжі, роблять, щоб їй було смачно».

Зараз харчування у школах Франківська коштує 25 грн за обід і 20 грн за сніданок. За словами Дротянко, це невелика сума, щоб воно було достатньо різноманітним, але піднімати ціну найближчим часом не планують. У садках наприкінці минулого року вартість порцій трохи піднялася: до 50,60 грн для середніх і старших груп і 39,60 грн – для молодших.

Важлива складова реформи харчування – оновлення харчоблоків. За допомогою Мін­освіти в Івано-Франківську минулого року вдалося відремонтувати їдальні ліцеїв № 23, 19, 5, 21, 24.

«А в ліцеях № 1, 2, 10, 20, Крихівецькій, Угорницькій гімназіях, початковій школі № 26 змінили систему обладнання і зробили ремонт у закладах, – розповідає заступниця міського голови. – Також ми своїми силами плануємо цього року відремонтувати їдальні тих закладів, які дуже цього потребують. Завдяки різним програмам оновлюємо системи їдалень».

Минулого року 20 шкіл Прикарпаття отримали майже 40 млн грн субвенції «Спроможна школа». До неї, серед іншого, входить ремонт харчоблоків. У держбюджеті на 2022 рік на це передбачили 1,5 млрд грн. Щоб отримати гроші з субвенції на ремонт харчоблоку, громади мають затвердити свої проєкти в ОДА за розробленою процедурою. Загалом профінанснують 400 проєктів в обласних центрах, 200 – в інших громадах, і 100 – у гірських територіях та на лінії зіткнення.

Перевага буде надаватись тим проєктам, що зможуть забезпечувати харчуванням потреби власної школи, а також здійснювати доставку гарячої їжі у прилеглі школи, в яких немає можливості готувати страви та / або відсутня економічна доцільність.

Сінабони і мінтай

Автор нового шкільного меню Євген Клопотенко у Facebook порадив порівнювати те, чим годують у школах, з розробленими нормами.

«Якщо у школі відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово», – пише Клопотенко.

Крім того, кулінар звинуватив недостатню кваліфікацію кухарів у школах. Тому анонсував тренінги для них в обласних центрах. Вони заплановані на лютий-березень.

Перевірити норми можна у постанові Кабміну № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Наприклад, вміст природних цукрів не обмежується, а от доданих має бути не більше 10 г на 100 г / мл продукту. Сіль спочатку має становити 75 % норми, потім – 50 %. І лише з 1 вересня 2022 року солити можна на 25 %.

Зате дітям від чотирьох років норми пропонують чотири рази на тиждень давати шоколад. Також у раціоні мають бути горіхи, сушені фрукти та ягоди. Не говорячи про яйця, морську рибу й фруктові та овочеві соки.

На сайті «Знаїмо» можна подивитися технологічні картки, розроблені Клопотенком для шкільного харчування. Там – сінабони з корицею, бланманже, мак енд чіз та мінтай у соусі «Бешамель». Такі страви, напевно, були б до смаку дітям і підліткам. Втім, сумнівно, що вони скоро з’являться у більшості шкіл.

Читайте також: Сніголавинна небезпека. Туристів закликають утриматись від походів у гори

Категорії
Життя
Новини
Loading...