В Івано-Франківську визначили переможців премії імені Івана Франка

В Івано-Франківську 20 квітня визначили переможців міської премії імені Івана Франка у галузі літератури та журналістики. Про це Суспільному розповіла член комісії, директорка департаменту...

В Івано-Франківську 20 квітня визначили переможців міської премії імені Івана Франка у галузі літератури та журналістики. Про це Суспільному розповіла член комісії, директорка департаменту культури міської ради Надія Загурська.

У галузі літератури перемогу здобули:

  • Михайло Верес з книгою “Танув сніг на морозі”;
  • Неля Романовська з книгою духовних мотивацій “Усиновлена”.

“Як ніколи, члени комісії були одностайними. Від себе скажу, що це — справді достойні книги”, — каже Надія Загурська.

За книгу “Танув сніг на морозі” Михайла Вереса 13 членів журі проголосували одноголосно.

“Танув сніг на морозі” – це актуальна і болюча художня публіцистика про події російсько-української війни у 2014-2015 роках, зокрема про бої за Донецький аеропорт і його захисників”, — Надія Загурська.

Книга “Усиновлена” Нелі Романовської отримала 11 голосів журі з 13.

Зі слів директорки департаменту культури Івано-Франківської міської ради, ця книга стала її настільною, яку вона відкриває в тяжкі моменти і знаходить там відповіді.

“Усиновлена” – це психологічна, філософська і навіть десь терапевтична книжка, яка розповідає про пережите авторкою в житті, про її особисту трагедію: мама загинула на очах дівчинки й вона сама “здала” себе в інтернат. Попри дуже суворі правила життя там, людина не зламалася, повірила, стала сильнішою і притому – з великим багажем любові до життя і до людей. Прикметно, що ця розповідь подана не в трагічному, а, швидше, в оптимістичному руслі”, – Надія Загурська.

У галузі журналістики цьогоріч перемогу отримав колектив авторів мистецької програми “ART Персона” — Уляна Маляр-Гундер, Андрій Шкварла, Олександр Литвиненко за випуск програми про Марію Кречунєк, яку називали Чукутихою. Вони отримали 10 голосів журі з 13 можливих.

“Достойною була й робота про Різдво у підпіллі з циклу програм “Віхи історії”. Передачі — різні за подачею, за стилістикою, але я обидві роботи передивилася із захопленням”, — розповіла Надія Загурська.

При обговоренні та виборі переможців письменниця і науковиця Ольга Слоньовська сказала, що “терези переважають хіба на мікрон”.

Вручення міської премії імені Івана Франка зазвичай приурочували до дня міста.

“Це завжди було урочисто й красиво, але зараз ми не можемо нічого прогнозувати. Під час воєнного стану такі заходи відбуватися не можуть, як і нагородження грошовою премією, адже зараз можуть фінансуватися лише захищені статті (видатків бюджету — ред.)”, — каже Надія Загурська.

Категорії
Життя
Новини
Loading...