Відомо, скільки калушан подали заяви про відмову від центрального теплопостачання

Суттєве зменшення кількості підключених споживачів спричинило зменшення надходжень підприємства від оплати абонентами за послугу теплопостачання. Зі зменшенням кількості споживачів збитковість комунальної послуги продовжує зростати....

Суттєве зменшення кількості підключених споживачів спричинило зменшення надходжень підприємства від оплати абонентами за послугу теплопостачання. Зі зменшенням кількості споживачів збитковість комунальної послуги продовжує зростати.

Про це інформують “Вікна”

З метою забезпечення незначної кількості користувачів, що продовжують споживати дану послугу, теплоносієм, підприємство змушене продовжувати дороговартісну експлуатацію багатокілометрових розгалужених тепломереж, які були попередньо розраховані на 100 відсотків міських домогосподарств у багатоквартирних будинках.

У четвер, 21 квітня, комунальне підприємство «Калуська енергетична Компанія» оприлюднило звернення до своїх споживачів такого змісту:

“Інформуємо вас, що у зв’язку з масовим відключенням споживачів від мереж КП «Калуська енергетична Компанія» та їх переходом на індивідуальне опалення значно зростуть витрати на обслуговування квартальних тепломереж та забезпечення централізованого опалення у вашому будинку.

Незважаючи на зменшення кількості підключених споживачів, підприємство продовжує справно оплачувати за газ, електроенергію, паливно-мастильні та інші необхідні матеріали з метою забезпечення надання послуги належної якості та підтримання нормативної температури у приміщеннях користувачів послуги. Відтак, внаслідок суттєвого збільшення витрат на утримання тепломереж, як наслідок, у значній мірі зростає тариф на послугу з теплопостачання для тих споживачів, які продовжують користування централізованим теплопостачанням. Надалі ситуація залишатиметься незмінною, адже подальше відключення споживачів впливатиме на наступне стрімке подорожчання послуги з централізованого теплопостачання для підключених до тепломереж абонентів.

Тому зауважуємо, що для вашого домогосподарства економічно доцільним є перехід з централізованого опалення на індивідуальне. Таким чином, вам вдасться економити кошти на оплаті комунальних послуг та самостійно регулювати температурний режим у власній квартирі без залежності від термінів опалювального сезону”.

Опалювальний сезон у Калуші завершився 29 березня. За неповний місяць, як повідомив «Вікнам» заступник міського голови Калуської громади Богдан Білецький, міська влада вже отримала близько 200 заяв від калушан, які бажають відмовитися від послуги з центрального опалення. Минулого тижня відбулося засідання міської комісії, на якому розглянули і погодили 36 таких заяв. Причому, за словами Богдана Білецького, понад 90% розглянутих заяв подали споживачі послуги з центрального опалення від котелень комунального підприємства «Калуська енергетична Компанія» і всього 2-3 заяви від споживачів Калуської ТЕЦ. Нові заяви від охочих від’єднатися від центрального опалення надходять щодня.

Нагадаємо, під час останнього опалювального сезону у Калуші залишалися під’єднаними до центрального опалення 208 житлових будинків та 5598 споживачів. З них 144 будинки та 4138 власників квартир отримували  послугу з централізованого теплопостачання від ДП «Калуська ТЕЦ-Нова» і 64 будинки та 1935 власників квартир — від п’яти квартальних газових котелень КП «Калуська енергетична Компанія».

Торік у Калуші затвердили тариф на послугу з постачання теплової енергії для населення від котелень комунального підприємства  — 2639,99 гривні за Гкал. Проте впродовж  опалювального сезону його не застосовували, КП «Калуська енергетична компанія» зобов’язали надавати мешканцям послугу з теплопостачання за тарифом 1810,74 гривні за Гкал (це приблизно 45 гривень за 1 кв. метр у будинках без лічильника) —  на виконання  Меморандум між урядом, «Нафтогазом» і очільниками громад, у якому зафіксували ціну газу на опалювальний сезон в розмірі 7,42 гривні за кубометр з ПДВ.

Зменшення кількості споживачів послуги центрального опалення (до того ж невідомо скільки коштуватиме газ у наступному опалювальному сезоні) приведе до росту фінансового навантаження на калушан, які не відмовляться від такої послуги. Як зазначив директор КП «КЕК» Петро Шевчук, наступного опалювального сезону централізоване опалення від котелень буде дорожчим, причому значно, а отже єдино правильний вихід для споживачів — переходити на індивідуальне опалення. 2-3 електричні батареї, за його словами, обійдуться дешевше.

Категорії
Комуналка
Новини
Loading...