У Франківську з собаками-переселенцями з гарячих точок працює зоопсихолог. ВІДЕО

Тварини відчувають війну і бояться не менше за людей. Франківка Ліна Якібчук взялася допомагати собакам, яких привезли з гарячих точок України. Вже понад три...
Тварини відчувають війну і бояться не менше за людей. Франківка Ліна Якібчук взялася допомагати собакам, яких привезли з гарячих точок України.

Вже понад три тижні зоопсихолог опікується дворічною Одрі з Білої Церкви. Вдома, неподалік її вольєру розірвався снаряд. Тож собака, каже дівчина, боялась буквально всього, що її оточує, йдеться у сюжеті Каналу 402

Зараз Одрі почувається найбезпечніше зі своїми господарями та Ліною. І зовсім не підпускає до себе інших людей. Та попри велику роботу, каже зоопсихолог, вона ще досі лякається різких рухів і щосили тікає з прогулянок до тимчасового дому.

Ми вже почали виходити разом гуляти, – говорить зоопсихологиня Ліна Якібчук. – Я беру свою собаку, аби Одрі брала з неї приклад і відчувала її спокій. З самого початку ми займалися тільки всередині, аби мінімізувати її боязнь до шумів, до звуків, до людей.

Разом з переляканою Одрі до Івано-Франківська її господарі привезли ще трьох собак. Для себе, кажуть, брали мінімум речей, а от для своїх улюбленців встигли зібрати все необхідне. Так, аби вони могли швидше звикнути до нового місця.

У нас машина маленька і дуже хвилювали, аби вони самі розмістилися, – говорить власниця собаки, пані Тетяна. – Трьох собачок ми везли у боксах, а ще одну я всю дорогу тримала на руках. Вони усі вели себе тихенько й слухалися.

Стрес у вихованців явище досить часте, особливо під час війни, коли тварини чують сирени чи вибухи. Тож тривогу, каже Ліна Якібчук, вони відчувають вдвічі сильніше. І розпізнати це допоможуть характерні сигнали тіла улюбленця – фізіологічні та поведінкові.

Читайте: Ніхто не вірив, що ми доїдемо. Як Наталя Песоцька вивезла з-під обстрілів до Франківська 30 дітей

Собака дуже часто опускає хвіст, може зажати його між задні лапки, – пояснює зоопсихологиня. – Вона може зажимати вушка, може припадати на передні лапки. Часто купольно вигинають спину. Це така собі мова тіла собаки, яка сигналізує, що вона чогось боїться.

Реагувати на такі сигнали, радить зоопсихолог, негайно. Адже наслідки стресу для тварин можуть бути серйозними.

Категорії
Життя
Новини
Loading...