У Франківськ привезли виставку про війну “На зламі”

Сьогодні, 10 травня, у Франківську стартувала виставка “На зламі”. Через мандрівну стендову виставку “На зламі” в Івано-Франківську розказують про злочини та проблеми, які пережили...

Сьогодні, 10 травня, у Франківську стартувала виставка “На зламі”.

Через мандрівну стендову виставку “На зламі” в Івано-Франківську розказують про злочини та проблеми, які пережили мешканці Донбасу, коли у 2014 році почався наступ росії на територію України.

“На зламі” – це 14 двосторонніх стендів. На одній стороні розміщено уривки з історій людей, з якими документатори правозахисних організацій записали інтерв’ю. Опитані – це постраждалі від обстрілів, ті, кого переслідували незаконні збройні формування та піддали незаконному ув’язненню за активну громадську позицію, ідейні переконання чи релігійні вірування. Люди описують події, що відбулися з ними, говорять про свої почуття, діляться рефлексіями щодо пережитого.

На другій стороні розміщені ілюстрації – збірний образ, який доповнює історії та візуалізує проблему, якій присвячено стенд. Інфографічні зображення покликані врівноважити суб’єктивні висловлювання героїв виставки об’єктивною інформацією – даними соціологічних опитувань, результатами досліджень. Статистична інформація показує зміни, які відбувалися на рівні українського суспільства чи держави загалом.

Експозиція стає і певним майданчиком для дискусій про те, як і чому почалася війна, як вона змінила людей та як нам варто будувати суспільство, виходячи з теперішніх подій. Ця виставка дає можливість постраждалим бути почутими, а глядачам – провести паралелі між тим, що відбувається в Україні з 2014 року і новим загостренням після 24 лютого, – зазначила керівниця ГО “Молода Просвіта Прикарпаття” Євгенія Бардяк.

Жителі Донбасу першими побачили, що таке агресія росії проти України. Окуповані регіони вісім років живуть за російськими законами, а фактично – беззаконням та диктатурою. Люди, які змогли звідти вирватись, пройшли важкий шлях пошуку нового дому. Зараз багатьох війна наздогнала вдруге. Серед них і голова ради ВПО при Луганській обласній військово-цивільній адміністрації Яна Любімова.

За відчуттями зараз все значно серйозніше, ніж у 2014. Зараз відчувається вся Україна.
Коли я лише почула про оголошення війни, цей стрім від путіна про початок, то не могла нічого робити, ні збирати речі, ні кудись їхати. Я ніколи не думала, що це знову зі мною станеться. Багато людей також не розуміють, як їм жити далі, як відновлювати своє життя. Проте те, що це не завершиться сьогодні чи завтра, треба розуміти та знаходити в собі сили триматися, – каже Любімова.

Додамо, що перше відкриття виставки відбулося в червні 2019 року у м. Київ. Далі виставка поїхала на Луганщину в Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Донеччину – у Слов’янськ, Краматорськ і Покровськ. Зараз ці території активно обстрілюються ворожим військом.

У Франківську виставка буде діяти сьогодні, 10 травня, до 16:00 на стометрівці біля стоматологічного корпусу. Після цього її на певний час перенесуть до Бастіону.

Категорії
Культура
Новини
Loading...