У Франківську 31 підприємець подав заяви на компенсацію витрат за працевлаштованих переселенців

31 роботодавець з Івано-Франківська подав заяви на державну компенсацію витрат за працевлаштованих переселенців. Про це Українському радіо Карпати повідомила начальниця відділу взаємодії з роботодавцями...

31 роботодавець з Івано-Франківська подав заяви на державну компенсацію витрат за працевлаштованих переселенців.

Про це Українському радіо Карпати повідомила начальниця відділу взаємодії з роботодавцями Івано-Франківського міського центру зайнятості Людмила Кульчицька, пише Суспільне.

За її словами, з 24 лютого на облік у службі зайнятості стали 205 внутрішньо переміщених людей. На роботу в Івано-Франківську влаштувалися 49 переселенців.

Людмила Кульчицька розповідає, на відшкодування від держави за їхнє працевлаштування роботодавці подали 32 пакети документів. Однак одному з них відмовили, оскільки компанія є бюджетною установою.

“Право претендувати на відшкодування мають усі роботодавці, окрім бюджетних установ та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. Компенсація надається лише на оплату праці внутрішньо переміщеної особи. Це — 6 500 грн за місяць”, — розповідає заступниця директора Івано-Франківського міського центру зайнятості.

Людмила Кульчицька каже, що витрати на зарплату компенсовуватимуть два місяці.

“Якщо зарплата у найманого працівника більша, сума відшкодування все одно залишається 6 500 грн. Це — стала та однакова для усіх сума. Пакети документів, які подають нам працедавці, передаємо до обласного центру зайнятості. Там і ухвалюють рішення щодо надання або відмови у компенсації витрат впродовж п’яти календарних днів з дати подачі документів. Після цього упродовж трьох днів ми повинні повідомити роботодавця про результат”, — каже Людмила Кульчицька.

Щоб претендувати на державне відшкодування, роботодавець повинен сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соцстрахування, встановити розмір місячної заробітної плати працівника не менше, аніж 6 500 грн, та подати податкову звітність за IV квартал 2021 або за увесь 2021 рік.

Людмила Кульчицька розповідає, компенсацію витрат роботодавцю надають за кожного працевлаштованого, який працює на умовах строкового чи безстрокового трудового договору, гіг-контракту чи навіть за сумісництвом. Адже, оскільки людина приїхала із зони, де йдуть бойові дії, вона не має можливості припинити трудові відносини за попереднім місцем роботи.

Зі слів заступниці начальника Івано-Франківського міського центру зайнятості, відшкодування роботодавці отримують відповідно до постанови Кабміну від 20 березня 2022 року.

“Перший пакет документів на відшкодуваннядо Івано-Франківського міського центру зайнятості надійшов 13 квітня. Передбачено два шляхи подачі документів – у паперовій формі або через портал “Дія”, — каже Людмила Кульчицька.

Подаючи документи безпосередньо до центру зайнятості, роботодавець повинен мати із собою:

  • заяву про компенсацію витрат;
  • копію наказу про працевлаштування людини;
  • відомості про працівників, які є застрахованими (ідентифікаційний код, відомості про договір, згідно з яким людей взяли на роботу, а також розмір окладу);
  • копія довідки про взяття людини на облік внутрішньо переміщених осіб.

Якщо ж заява подається в електронній формі через портал “Дія”, роботодавець повинен створити свій особистий електронний кабінет та пройти електронну ідентифікацію. Далі потрібно заповнити, підписати та подати заяву. Вона повинна містити найменування юридичної особи або прізвище, ім’я та по-батькові фізичної особи, код ЄДРПО, дані про кожну працевлаштовану людину — прізвище, ім’я та по-батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта громадянина України, а також дані про документ, що підтверджує працевлаштування. Також потрібно вказати розрахунковий рахунок роботодавця, на який йому буде надходити компенсація.

Зі слів Людмили Кульчицької, наступного місяця пакет документів повторно подавати не потрібно. Роботодавець повинен лише підтвердити факт зайнятості людини за допомогою відомості для оплати. Якщо ж трудові відносини між роботодавцем і працівником розриваються швидше, ніж за два місяці, роботодавець зобов’язаний упродовж п’яти робочих днів повідомити центр зайнятості та повернути суму невикористаної компенсації витрат на рахунок регіонального центру зайнятості.

Категорії
Місто
Новини
Loading...