Росія зупинила поставки газу до Фінляндії

Російський “Газпром” у суботу зупинив експорт газу до Фінляндії. Про це повідомив фінський оператор газової системи, пише “Європейська правда” з посиланням на агентство Reuters. Імпорт...

Російський “Газпром” у суботу зупинив експорт газу до Фінляндії.

Про це повідомив фінський оператор газової системи, пише “Європейська правда” з посиланням на агентство Reuters.

Імпорт газу через пункт входу Іматра припинено, – йдеться в повідомленні Gasgrid Finland. Іматра є точкою входу російського газу до Фінляндії.

Фінський державний оптовий постачальник газу Gasum у п’ятницю заявив, що “Газпром” попередив про зупинку постачання у ніч на суботу.

Gasum також підтвердив у суботу, що поставки припинилися.

“Постачання природного газу до Фінляндії за контрактом на поставку Gasum припинено”, – йдеться в повідомленні.

Віднині протягом майбутнього літнього сезону Gasum постачатиме своїм клієнтам природний газ з інших джерел по трубопроводу Balticconnector. BalticСonnector з’єднує Фінляндію з газовою мережею сусідньої Естонії.

Більшість газу, що використовується у Фінляндії, надходить із росії, але на газ припадає лише близько 5% її річного споживання енергії.

“Газпром експорт” раніше зажадав, щоб європейські країни платили за постачання російського газу в рублях через санкції, введені у зв’язку з вторгненням рф в Україну, але Фінляндія відмовилась це робити.

Більшість європейських контрактів на постачання укладено в євро або доларах, і росія вже відключила газ Болгарії та Польщі минулого місяця після того, як вони відмовилися дотримуватися нових умов оплати.

Категорії
Економіка
Новини
Loading...