Як дистанційно оформити лікарняний та соцвиплати: пояснення МОЗ

МОЗ спростило оформлення лікарняних для українських біженців за кордоном, які стали тимчасово непрацездатними. Про це повідомляється на сайті відомства. Йдеться про такі категорії непрацездатності:...

МОЗ спростило оформлення лікарняних для українських біженців за кордоном, які стали тимчасово непрацездатними.

Про це повідомляється на сайті відомства.

Йдеться про такі категорії непрацездатності:

  • захворювання чи травма загального характеру,
  • догляд за хворою дитиною,
  • вагітність та пологи,
  • ортопедичне протезування.

У цих випадках громадяни України мають право на оформлення електронного лікарняного та отримання соціальних виплат. Для цього необхідно зв’язатися зі своїм сімейним лікарем за допомогою месенджера або електронної пошти.

Підставою для формування медичного висновку про тимчасову непрацездатність є її підтвердження, тобто довідка або виписка із зазначенням діагнозу/статусу пацієнта. Також лікар може запросити переклад документа українською мовою.

Зазначається, що формувати медичний висновок за зазначеною процедурою можна в період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його закінчення.

Раніше повідомлялося, що планові безкоштовні операції, які призупинили на час воєнного стану, зараз можуть проводитися за рішенням головних лікарів закладів охорони здоров’я. Для цього необхідно отримати електронне направлення у сімейного лікаря.

Категорії
ВСЕУКРАЇНСЬКІ НОВИНИ
Новини
Loading...