В Івано-Франківську нагородили переможців літературної премії імені Василя Стефаника. ФОТО

Сьогодні, 31 травня в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника привітали лауреатів однойменної літературної премії. За словами члена комісії, заступника голови обласної державної адміністрації...

Сьогодні, 31 травня в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника привітали лауреатів однойменної літературної премії.

За словами члена комісії, заступника голови обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Богдана Футерко цьогоріч на конкурс подали мало робіт, проте аби заохотити авторів, наступного року планують  збільшити суму премії.

«Цьогоріч було дуже мало конкурсних робіт, думаю це пов’язано із війною, адже на Прикарпатті багато талановитих людей. Сподіваюсь після перемоги буде більше учасників та плануємо, що збільшимо у кілька разів суму премії. Роботи були дуже цікаві, мені вони дуже сподобались», – каже Футерко.

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда каже, що зараз шанувати та говорити про постать Василя Стефаника особливо важливо, пише Галка.

«Премія Василя Стефаника є особливою для Прикарпття та України на тлі відзначення 150-річчя. Стефаник завжди актуальний, особливо зараз, коли говоримо про війну згадуємо його твір «Сини», коли батько звертався до Бога, і казав «я не прошу воскресити, покажи мені могили, най я ляжу біля них». Це надзвичайна глиба, він бачив не лиш те, що було в його житті, його творчість дивилася вперед. Ми повинні все більше пропагувати Стефаника». 

«Я думаю авторитетність цієї премії лише зростає, враховуючи що ми її вручаємо у воєнний час», – каже начальник управління, культури та релігій Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак.

У номінації «Поезія» переміг Василь Мойсишин український вчений, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри вищої математики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. 

В номінації «Документальна і науково-критична література (естетика, літературознавство, мистецтвознавство, українознавство, художня публіцистика, критика, мемуаристика)» –   Костюк Ігор Васильович – журналіст, автор есе, нарисів, інтерв’ю футбольних подій та змагань Івано-Франківської області;

В номінації «Проза» – Гловацький Володимир Михайлович – письменник, член Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України, автор та виконавець пісень, майстр народної творчості.

Довідково: Премія імені Василя Стефаника в галузі літератури, мистецтва, архітектури та журналістики — є найвища в Івано-Франківській області відзнака, яку присуджує Івано-Франківська обласна державна адміністрація місцевим авторам.

Премією відзначають твори літератури, мистецтва, архітектури та журналістики, що є духовними набутками українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам’ять народу, його національну свідомість та самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Премія присуджується авторові чи виконавцеві один раз. Премія може присуджуватись посмертно.

Особі, удостоєній премії, вручається Диплом «Лауреат премії імені Василя Стефаника», Почесний знак лауреата та грошова винагорода.

Категорії
Культура
Новини
Loading...