“Коронавірус нікуди не зник”, – заступниця генерального директора Центру легеневих захворювань Мар’яна Конюська

Попри ворожі атаки та бойові дії на території нашої країни українські медики продовжують дбати про здоров’я своїх пацієнтів. Так, Центр легеневих захворювань працює в...

Попри ворожі атаки та бойові дії на території нашої країни українські медики продовжують дбати про здоров’я своїх пацієнтів. Так, Центр легеневих захворювань працює в звичному режимі, а лікарі наголошують – коронавірус нікуди не зник.

З початку повномасштабного вторгнення про коронавірус всі забули, це правда. Люди не дотримуються дистанцій, нехтують своїм здоров’ям, не використовують засоби індивідуального захисту. Однак не можна сказати, що ми побороли Covid-19, – розповіла МІСТУ заступниця генерального директора комунального некомерційного підприємства “Обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської Обласної ради” Конюська Мар’яна Йосипівна.

Серед всіх зразків, що здаються в лабораторний центр, розповідає заступниця, близько 50% позитивних. Коронавірус вражає як легені, так і всі системи організму. Необхідно на це звертати увагу і не нехтувати засобами індивідуального захисту. В центрі лікують важких киснево-залежних пацієнтів, людей з двобічними пневмоніями, а також супутню патологію.

Особливо Мар’яна Конюська наголошує про важливість вакцинуватися:

Ті пацієнти, які пройшли дві дози щеплення, переживають коронавірус в набагато легшій формі, ніж ті, що були невакциновані. Вони не мають такої вираженої дихальної недостатності, які потребують кисневої підтримки. Тому, наголошую, щеплення дуже важливе, – розповідає лікарка.

Зараз, каже, велика кількість людей з Covid-19 перебувають на лікуванні в пульмонологічному центрі. Багато з них це внутрішньо-переміщені особи з Луганської та Донецької областей.

“Коли прибув евакуаційний потяг зі сходу до нас, на Франківщину, внутрішньо-переміщеним особам провели експрес-тесування на Covid-19 і направили до нас в центр. Тут ми їх обстежили, зробили ПЛР-тести і діагностували коронавірус. Зараз вони лікуються у нас, – продовжує тему Мар’яна.

Пацієнти різні – є важкі, є легші, є багато паліативних хворих, які потребують стороннього догляду. Після одужання всі ПВО будуть розміщені по територіальних громадах, їм нададуть житло. Деяких пацієнтів відправляють в заклади, де надають паліативну допомогу.

Обстеження та лікування проходить безкоштовно, каже Мар’яна Йосипівна.

Ми маємо угоду з Національною Службою Здоров’я, законтрактовані на пакет надання допомоги з гостро-респіранторною хворобою Covid-19. Препарати, які передбачені національним переліком, надаються безкоштовно. Сюди ж входить і харчування, – констатує Мар’яна Конюська.

Довідково:

Комунальне некомерційне підприємство “Обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської Обласної ради” має два пульмонологічні відділення і цілодобово надає допомогу хворим на специфічну та неспецифічну легеневу патологію.

Саме пульмонологічний корпус працює з хворими з неспецифічною легеневою патологією, в числі яких і гостра респіраторна хвороба Covid-19. Корпус знаходиться на вул. І. Франка, 17.

За три кілометри від нього знаходиться інший корпус, де надається допомога хворим на специфічну легеневу патологію. Тут лікуються хворі на туберкульоз. Згідно вимог, корпуси відділені, щоб хворі з туберкульозом не пересікалися з хворими на коронавірус. Є також і дитяче відділення, де проходять лікування дітки, хворі на туберкульоз.

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...