“Культура — це надзвичайно важливо”. Франківський реставратор відновлює старовинні галицькі ікони

Івано-франківський реставратор Валерій Твердохліб після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну продовжує рятувати твори сакрального мистецтва. Разом з іншими франківцями він убезпечував пам’ятники в...

Івано-франківський реставратор Валерій Твердохліб після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну продовжує рятувати твори сакрального мистецтва. Разом з іншими франківцями він убезпечував пам’ятники в середмісті. Зараз повернувся до реставрації ікон, розповідає кореспондентка Суспільного.

Окрім консерваційних та реставраційних робіт, Валерій Твердохліб для пам’яток підготував спеціальні контейнери на випадок евакуації. Адже, розповідає реставратор, зараз потрібно докласти всіх зусиль, щоб зберегти культурний спадок країни.

Франківський реставратор відновлює старовинні галицькі ікони

“Реставратори мають справу з безцінними пам’ятками. У нас пройшли дві війни – Перша світова, Друга світова. Це вже йде Третя світова. Втрачаються цілі пласти культури, ми втрачаємо цілі фрагменти. Це ж — наші місцеві автори, які творили ці роботи. Для нас це важливо, це — наша культура. Ми будемо показувати їх наступним поколінням”, — каже Валерій Твердохліб.

Зараз він відновлює ікону XVIII століття, яка колись була окрасою одного з храмів Богородчанської громади. Це, розповідає реставратор, одна з найважчих консервацій, над якою він працював впродовж останніх місяців.

Франківський реставратор відновлює старовинні галицькі ікони

“Стан її важкий. Ми бачимо, що є великі відшарування левкасу і великі загрози втрат. Фактично мені вдалося моментами десь провести термінові консерваційні заходи, але цей процес — дуже складний. І тут є низка проблем, пов’язаних із грибковими забрудненнями”, — пояснює Валерій Твердохліб. І додає, що цю ікону невідомий художник створив на дерев’яній основі, згодом накладав шар левкасу. Іконописець святих писав олійними фарбами.

На іконі зображені два пророки. Один з них — Давид, постать іншого мистецтвознавці поки не встановили. Це, розповідає Валерій Твердохліб, може бути Мойсей чи Аарон.

Реставратор каже, цей сакральний твір зберігали в поганих умовах, тому зараз від основи ікони відшарувався левкас, який потрібно укріпити.

Франківський реставратор відновлює старовинні галицькі ікони

Після реставрації творів Валерій Твердохліб зазвичай влаштовує виставки, щоб привернути увагу до захисту творів мистецтва. Проте, каже, до війни ні з державного, ні з міського бюджетів не отримував належного фінансування для реставраційних проєктів.

Франківський реставратор відновлює старовинні галицькі ікони

Валерій Твердохліб сподівається, що ситуація зміниться після війни.

“Можливо, війна все ж дасть розуміння, що культура — це надзвичайно важливо. Ми ж не просто так воюємо. Ви бачите, що зараз робиться. Росія фізично знищує наші твори, вона вивозить їх”, — каже реставратор.

Валерій Твердохліб вважає, що менше ми маємо артефактів, пам’яток, то легше нас ідентифікувати як людей без роду, без племені, без культури. Але він вірить, що українцям вдасться перемогти. Тому митці попри все працюють.

Категорії
Культура
Новини
Loading...