З початку повномасштабної війни на Прикарпатті побільшало шлюбів і поменшало розлучень

За три місяці від початку повномасштабної російсько-української війни на Івано-Франківщині одружилися приблизно дві тисячі молодих пар. Це на 300 шлюбів більше, ніж за аналогічний...

За три місяці від початку повномасштабної російсько-української війни на Івано-Франківщині одружилися приблизно дві тисячі молодих пар. Це на 300 шлюбів більше, ніж за аналогічний період 2021 року.

Про це Українському радіо повідомила заступниця начальника центрального відділу ДРАЦС Івано-Франківська Наталія Козубаш.

У період війни ми не припиняли працювати жодного дня. За 90 днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну працівники відділів ДРАЦС та виконавчих комітетів Івано-Франківської області, зокрема, уклали приблизно дві тисячі шлюбів. Люди, які приїхали з місць, де ведуться активні бойові дії, теж реєстрували у нас шлюби, — каже Наталія Козубаш.

З її слів, сьогодні активно одружуються військовослужбовці. Для них у період воєнного стану діє спрощений порядок укладення шлюбу.

Якщо один із наречених є військовослужбовцем Збройних сил України чи іншого військового формування, реєстрація шлюбу може проводитися за присутності одного з наречених. Тоді другий подає тільки заяву, засвідчену командиром тієї частини, де він перебуває, — говорить Наталія Козубаш.

Прикарпатці одружуються і безпосередньо у військових частинах. Там шлюби засвідчують командири. Вони складають так званий акт про шлюб. В Івано-Франківській області за три місяці війни уклали десять таких актів. Після одруження документ із військової частини надсилають до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, і спеціаліст відділу вносить його до реєстру, розповідає заступниця начальника центрального відділу ДРАЦС Івано-Франківська.

Окрім традиційного вбрання — вишиванок та весільних суконь, молодята приходять одружуватися й у військовому строї: стиль диктує війна.

На цей час, я б сказала, збільшилася кількість реєстрацій шлюбів наречених у формі військових. Зараз дійсно багато існує таких випадків, коли наречені приходять одразу у військовому вбранні, тому що дехто з них відразу наступного дня або в той же день їдуть десь на навчання або на службу, — каже Наталія Козубаш.

За її словами, під час повномасштабної війни на Прикарпатті зменшилася кількість розлучень. Наталія Козубаш пояснює це тим, що розлучення проводиться тільки за заявою обох членів подружжя, й очікувати на це потрібно місяць. Жодних спрощень і змін на період воєнного стану немає, тому кількість розірваних шлюбів зменшилася.

Категорії
Життя
Новини
Loading...