Криза з пальним не вплинула на кількість посівних площ на Прикарпатті — ОВА

Криза з пальним в Україні не вплинула на кількість посівних площ в Івано-Франківській області. Про це Суспільному повідомив виконувач обов’язків директора департаменту агропромислового розвитку...

Криза з пальним в Україні не вплинула на кількість посівних площ в Івано-Франківській області. Про це Суспільному повідомив виконувач обов’язків директора департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Степан Вінтонович.

“Були деякі моменти, коли виникали труднощі у фермерів із придбанням паливо-мастильних матеріалів. Проте, не зважаючи на такі випадки, вони шукали різні шляхи, позичали один в одного, брали в рахунок майбутнього врожаю і на АЗС”, — каже Вінтонович.

Криза з пальним не вплинула на кількість посівних площ на Прикарпатті — ОВА

Прикарпатському фермеру Володимиру Чумбею доводиться об’їжджати кілька заправок, щоб купити пальне для тракторів.

“Стою в черзі, по двадцять літрів вибираю, їжджу. Треба потратити якийсь час, щоб об’їхати декілька заправок і зібрати 100 літрів, аби трактор в полі міг попрацювати”, — каже аграрій.

Криза з пальним не вплинула на кількість посівних площ на Прикарпатті — ОВА



Володимир Чумбей з розумінням ставиться до дефіциту пального. Каже, що вдячний ЗСУ, бо має змогу орати не заміновані поля. Аграрій розповідає, що рік від року стикався з різними проблемами, відколи обробляє землю.
“Були космічні ціни на мінеральні добрива. Що зібрав попередній врожай — все віддав. То були заморозки – змерзне. То не піде, знаєте, погодні умови. Не зійде, ще щось. Пересівається. Бувало по-різному. Навіть за ці роки, що я фермерую, було і таке, що весь урожай втрачав”, — каже Володимир Чумбей.
Цього року фермер на 60 га засіяв гречку, пшеницю і сою. На рік, каже, на обробку землі витрачає дев’ять тонн солярки. У парку фермера — два трактори, комбайн і вантажний автомобіль. Пальне Володимир Чумбей закупив заздалегідь.
“Ми на початок весняних робіт були закупили одну тонну солярки. Її вчасно не вибрали, застала нас ця війна. Підприємець так весь обсяг і не віддав, 400 літрів залишилося. Сказав, що він наразі — банкрут”, — каже фермер.
Криза з пальним не вплинула на кількість посівних площ на Прикарпатті — ОВА

Аби завершити весняно-польові роботи, місяць тому Володимир Чумбей взяв кредит за державною програмою “5-7-9”.

“Без цього кредитного договору було б набагато важче працювати. І щодо дизпалива, і засобів захисту і мінеральних добрив”, — пояснює аграрій.

За словами Степана Вінтоновича, кредитними грошима на Прикарпатті скористалися понад сто агропідприємств.

Від березня і до кінця посівної, відколи в країні — повномасштабна війна, ціна дизельного пального на Прикарпатті зросла удвічі.

Категорії
Новини
Новини
Loading...