Франківські депутати закликали Зеленського провести люстрацію

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулись до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука щодо необхідності люстрації та заборони членам проросійських політичних...

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулись до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука щодо необхідності люстрації та заборони членам проросійських політичних партій брати участь у виборах до Верховної ради України, обласних, районних, міських, сільських та селищних рад.

Про це інформує Ратуша.

“Справжня люстрація є запорукою розвитку демократії та засобом захисту суверенітету України. Вона є методом рішучих дій, спрямованих на зміну тих політичних еліт, які порушили закон і не виправдали сподівань українців, котрі делегували свої власні повноваження народовладдя депутатам на виборах до органів влади різних рівнів.

На превеликий жаль, ми змушені констатувати той факт, що Закон України «Про очищення влади» від 16.09.2014 за № 1682-VII, який був однією з головних вимог Революції Гідності, не виявився ефективним щодо очищення українського політикуму від тих людей, котрі роками невпинно працювали на знищення нашої державності.

Прийнятий нещодавно Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій» від 03.05.2022 № 2243-IX вважаємо недоопрацьованим. Адже, згідно його положення, не забороняє брати участь в політичному житті тим особам, котрі були членами проросійських політичних партій. І в підсумку, це не змінить суті люстраційного процесу. Адже, ті депутати, котрі відверто підтримували дії російської федерації, їздили «на поклін» до москви, вкотре зможуть «перефарбуватися» і продовжити свою діяльність знову в тій самій проросійській партії, але під іншою назвою.

На кожних виборах представники таких політичних сил змінювали назву партії, її бренд та символіку. Але продовжували робити своє – розгойдувати нашу державу, сіючи проросійські настрої та розбрат серед українців. Тепер, під час повномасштабної війни, ми ледь не щодня спостерігаємо, як їхні депутати та представники здають наші міста окупанту, стають коригувальниками ударів по українських військових і цивільному населенню.

Робота задля знищення української ідентичності та державності і є головним завданням представників цих політичних партій. Впевнені, що таким особам не місце в українській політиці, на державній службі та у місцевому самоврядуванні.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 7318 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо очищення влади від засновників та членів антиукраїнських політичних партій» авторства Оксана Савчук. Метою ухвалення законопроекту є захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму через заборону особам, які були засновниками або членами таких політичних партій як: «Комуністична партія України», «Партія регіонів», «Соціал-демократична партія України (об’єднана)», «Опозиційна платформа – за життя», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Союз лівих сил», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Опозиційний блок», «Наші» та «Блок Володимира Сальдо» балотуватися на пост Президента, бути кандидатом на виборах народних депутатів України, депутатів місцевих рад, а також на посаду сільського, селищного, міського голови протягом 10 років.

Твердо переконані, в час повномасштабної війни Російської Федерації проти України такий спосіб очищення публічної влади має стати одним з ефективних механізмів боротьби проти окупанта.

На основі вищезазначеного, звертаємося до Президента України Володимира Зеленського та до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з проханням підтримати внесення на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України № 7318 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо очищення влади від засновників та членів антиукраїнських політичних партій»”.

Категорії
Влада
Новини
Loading...