“У нас розв’язані руки”: У Росії погрожують Литві, ЄС і НАТО через “блокаду” Калінінграда

У Росії різко відреагували на заборону транзиту територією Литви підсанкційних товарів між Калінінградською областю та рештою РФ. Російські чиновники звинувачують Литву у нехтуванні міжнародним...

У Росії різко відреагували на заборону транзиту територією Литви підсанкційних товарів між Калінінградською областю та рештою РФ. Російські чиновники звинувачують Литву у нехтуванні міжнародним правом і погрожують Євросоюзу і НАТО через рішення Литви.

В МЗС Росії заявили про “відкрито ворожі” дії Литви і вимагають скасування заборони транзиту товарів. Інакше Москва залишає за собою право на дії у відповідь “для захисту своїх національних інтересів”.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що рішення Литви є безпрецедентним і незаконним, повідомляє “Медуза”.

“Це є порушенням усього і вся. Ми розуміємо, що це пов’язано з відповідним рішенням Європейського союзу поширити дію санкцій на транзит. Це елемент блокади, звичайно ж”, — заявив він.

Голова комісії Ради Федерацій із захисту держсуверенітету РФ Андрій Клімов заявив, що рішення Литви заблокувати транзит вантажів до Калінінградської області залізницею можна розцінювати як пряму агресію щодо Росії.

“ЄС, якщо він негайно не виправить нахабну витівку Вільнюса, сам же дезавуює для нас легітимність всіх документів про членство Литви в ЄС і розв’яже руки для вирішення створеної Литвою проблеми Калінінградського транзиту будь-якими обраними нами способами”, — зазначив Клімов.

Він також заявив, що “неприпустима поведінка Вільнюса ставить під загрозу” весь блок НАТО, який “де-юре починає руками однієї зі своїх країн-членів неприйнятну блокаду суб’єкта РФ”.

Голова Комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас заявив, що “спроба встановлення фактичної блокади області Калінінграда з боку Литви є порушенням суверенітету Росії над цим регіоном і може бути підставою для дуже жорстких і абсолютно законних дій з боку Росії”.

Член Ради Федерації Росії від окупованого Криму Ольга Ковітіді заявила, що Росія не залишить поза увагою такий “недружній на її адресу випад”, заходи РФ у відповідь на дії Литви “стануть бумерангом, який вдарить по країнах Балтії”.

Категорії
ВСЕУКРАЇНСЬКІ НОВИНИ
Новини
Loading...