Росія скорочує постачання газу Nord Strem: як агресор шантажує Європу

Росія під приводом дії санкцій скорочує постачання природного газу, щоби шантажувати Європейський Союз. Це викликано бажанням посилити ескалацію газової ціни на європейському спотовому ринку,...

Росія під приводом дії санкцій скорочує постачання природного газу, щоби шантажувати Європейський Союз. Це викликано бажанням посилити ескалацію газової ціни на європейському спотовому ринку, яку розпочала у 2021 році.

Так вважає президент Центру глобалістики “Стратегія XXI” Михайло Гончар.

На його думку, у “Газпрому” достатньо потужностей для того, щоб перенаправити паливо із балтійського напрямку в Україну. Проте, цього не зробили. Є лише деяке збільшення постачання газу з РФ у Європу “Турецьким потоком”.

“…але це – чистої води маніпуляція, оскільки йдеться всього про кілька мільйонів кубометрів газу на добу, що не вирішує проблему газопостачання Європи. Це все говорить про те, що під приводом дії санкцій вони скорочують постачання газу, щоби шантажувати ЄС”, – говорить експерт.

Голова “Оператор ГТС України” Сергій Макогон теж переконаний, що “Газпром” міг би виконати зобов’язання перед європейськими замовниками послуг і поставити необхідний обсяг газу через українську ГТС. Проте, за його словами, наразі не спостерігається збільшення обсягів прокачування газу через газотранспортну систему України, тоді як ОГТСУ пропонував свої послуги.

Оскільки у сьомому пакеті санкцій ЄС може з’явитися положення про ембарго на російський газ – такі дії РФ є роботою на випередження.

“…мовляв, ми вам можемо показати “Кузькіну мать”. Хочете ввести ембарго, – подивіться, що може бути“, – вважає експерт.

Глава Міністерства економіки Німеччини Роберт Хабек вважає рішення “Газпрому” про скорочення постачання газу у ЄС політично вмотивованим, таким чином РФ прагне дестабілізувати газовий ринок та підвищити ціни.

Вартість газу зростає суттєвими темпами. Після оголошення Росією про зниження постачання до 100 млн кубометрів на день ціни на споті перевищили 1 тисячу доларів за 1 тис. кубометрів, а після наступного скорочення постачання у червні – сягнули 1,5 тис. доларів.

При цьому найближчим часом ситуація буде вкрай напруженою. ЄС буде непросто, проте принципове рішення про скорочення залежності від російського газу в ЄС прийнято, і якщо єврочиновники та політики в різних країнах Союзу зможуть зберегти єдність (як у цьому питанні, так і загалом щодо росії), континент вийде із ситуації, що склалася, успішно.

“Цінове ралі на європейському ринку продовжиться, але протягом найближчих двох-трьох тижнів, я сподіваюся, максимум у 2000 доларів за тисячу кубометрів досягнуто не буде… Але осінньо-зимовий період з точки зору ціни газу на європейському ринку обіцяє бути досить складним”, – вважає експерт Центру Разумкова Максим Білявський.

Категорії
ВСЕУКРАЇНСЬКІ НОВИНИ
Новини
Loading...