“Шаріка”: у Франківську покажуть прем’єру мюзиклу про кохання січового стрільця. ФОТО

Сьогодні, 23 червня, в Івано-Франківську в драмтеатрі розповіли про чергову прем’єру – мюзикл “Шаріка, або Кохання січового стрільця”. Це романтична, сповнена гумору і безкомпромісного...

Сьогодні, 23 червня, в Івано-Франківську в драмтеатрі розповіли про чергову прем’єру – мюзикл “Шаріка, або Кохання січового стрільця”.

Це романтична, сповнена гумору і безкомпромісного патріотизму історія кохання січового стрільця Степана Балинського до мадярської дівчини, яка не одразу розуміє, чому вона так любить українське слово.

Оперету “Шаріка…” Ярослав Барнич, перший диригент Станіславського театру, написав 88 років тому, спираючись і на спогади з власного життя, (1914 року, у період Першої світової війни, він добровольцем вступив до легіону Українських січових стрільців), і на власні життєві принципи.

У часи Другої світової війни у міському театрі Станіславова відбулася прем’єра “Шаріки”, написаної 1934, через п’ять років, як Барнич переїхав до Станіславова. Тоді, 1943 року, гестапівці арештували 27 патріотів-оунівців, які були на прем’єрі, а через три дні розстріляли їх на вулиці Страчених.

Сьогодні, через вісім років, коли триває повномасштабне вторгнення росії в Україну, театр повертає глядачам музично-патріотичну історію про січового стрільця, про втрачену українську ідентичність і шанс її віднайти. Виставу покажуть лише двічі: 26 червня та 10 липня на Головній сцені театру.

Дуже багато про неї говорилося, ми вже її показували в 2014, але по-іншому. Узагалі Барнич є особливим для нашого міста, найкрутіші його твори були написані у нашому місті, проте і найтрагічніші теж, як от кривава прем’єра “Шаріки”. Ми зробили до 75-річчя трагічну реконструкцію з такою ж зупинкою та молебнем, проте ми після цього все ж дограли її. Сьогодні ми презентуємо нову “Шаріку, – каже Держипільський.

Держипільський додав, що Барнич був надзвичайним патріотом, який неймовірно любив цю землю і віддав їй все. Автори розповідають, що вони не можуть себе відділити від тих подій, які відбуваються в Україні, а “Шаріка” наводить деяку геополітичну закономірність.

У цій виставі я буду грати про те, як потрібно любити свою землю та цінувати її, – каже Інна Бевза, виконавиця ролі Шаріки. Ми хочемо показати у цьому мюзиклі наших воїнів сильними та сміливими, такими, якими вони є на сьогодні насправді, – розповів Олег Панас.

Зараз, коли багато людей на фронті, люди хочуть легкого жанру. І коли створюється продукт, який несе два смислові аспекти – патріотичність та веселість, це дуже на часі. Найближчі три дні нам катастрофічно важливі для репетицій, тому сподіваємось все обійдеться без серен та підвалів, – каже Ірма Вітовська.

В неділю та 10 липня будуть трохи різні склади авторів.

З часу попередньої прем’єри, коли я вперше грав цю роль, прийшло більше десяти років. Щоб зіпсувати мою роль у виставі – треба дуже постаратися. Я насправді дуже тішуся з команди, яка зібралася у цій виставі. Також мені подобається ця легкість і естетика цього жанру, бо ще зі студентських років дуже любив мюзикли, – каже Іван Бліндар.

Категорії
Культура
Новини
Loading...