“Євробачення-2023” не відбудеться в Україні: організатори підтвердили своє рішення

Європейська спілка радіомовлення і телебачення підтвердила своє рішення не проводити «Євробачення-2023» в Україні через війну. Про це йдеться у заяві Європейської спілки радіомовлення і телебачення (EBU).  Організація каже,...

Європейська спілка радіомовлення і телебачення підтвердила своє рішення не проводити «Євробачення-2023» в Україні через війну.

Про це йдеться у заяві Європейської спілки радіомовлення і телебачення (EBU). 

Організація каже, що «з жалем» ухвалила таке рішення та продовжить дискусії щодо пошуку країни-господарки наступного «Євробачення».

EBU повністю розуміє розчарування, яке зустріло оголошення про те, що пісенний конкурс “Євробачення 2023” не може бути проведений в Україні, країні-переможниці цього року, — йдеться у повідомленні.

Організація також відмовилася від проведення конкурсу за межами України поблизу українського кордону. Пояснюють це тим, що технічні характеристики пропонованих місць та відсутність необхідної навколишньої інфраструктури не відповідають вимогам «Євробачення».

Чому вирішили перенести?

У Спілці пояснюють, що ухвалювали своє рішення для гарантування безпеки всіх причетних до заходу. Організація нагадує, що зазвичай до роботи на «Євробаченні» акредитують щонайменше 10 тисяч людей, зокрема знімальну групу та журналістів. Крім того, на заході мають бути близько 30 тисяч відвідувачів зі всього світу. 

Їхнє благополуччя — наша головна турбота, — стверджує EBU.

Організатори кажуть, що отримали оцінку безпеки від української сторони, яка підтвердила, що під час проведення «Євробачення» в Україні існувала б низка ризиків, зокрема ракетних ударів. Крім того, Спілка звернулася до сторонніх експертів з питань безпеки, які вказали, що контрзаходи, запропоновані для пом’якшення загроз, були недостатніми для міжнародного публічного заходу.

Окрім проблем безпеки, війна може змусити делегації та учасників взагалі відмовитися від приїзду в Україну, стверджує EBU. А ще організація звернула увагу на коментар генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про те, що війна в Україні «може тривати роки».

А ще у Спілці врахували, що протягом 2023 року в Україну не планують проїхати жодні великі міжнародні концертні тури. Відтак організатори вирішили скористатися правилом конкурсу, яке дозволяє перенести його в іншу країну у форс-мажорних ситуаціях, таких як війна.

Категорії
Культура
Новини
Loading...