Демонтувати чи перефарбувати. Що буде з барельєфом радянської епохи, розміщеним на стіні бібліотеки у Франківську

В Івано-Франківську на площі Міцкевича, 2 досі розміщений барельєф радянської епохи на фасаді приміщення обласної бібліотеки для дітей. На ньому зображені люди з прапором...

В Івано-Франківську на площі Міцкевича, 2 досі розміщений барельєф радянської епохи на фасаді приміщення обласної бібліотеки для дітей. На ньому зображені люди з прапором та напис: “13 листопада 1905 року на цій площі відбулась маніфестація трудящих”. Директор обласного музею національно-визвольної боротьби Ярослав Коретчук розповів Суспільному, що зараз вирішують, що з ним краще зробити — демонтувати повністю чи перефарбувати.

Барельєф встановили у 1977 році. Його автори — скульпторка Світлана Топоркова та архітектор Леонід Попиченко.

“Барельєф був встановлений в комуністичний час, аби продемонструвати, що в Західній Україні підтримували комуністичну революцію. Композиція присвячена так званим революційним подіям 1905 року. Хоча в нас, як такої, революції не було. Вона була в Російській імперії. І якогось прямого стосунку до Прикарпаття революція немає. В 1905 році був невеличкий страйк. А ця стела була зроблена для того, аби в майбутньому, коли Західну Україну приєднали до Радянського Союзу, показати, що тут трудящі, селяни та робітники боролися проти експлуататорів, буржуазії”, — розповідає Ярослав Коретчук.

Демонтувати чи перефарбувати. Що буде з барельєфом радянської епохи, розміщеним на стіні бібліотеки у Франківську

Наразі планують звернутися до представників влади, аби демонтувати її повністю або частково, каже Коретчук.

“Є ідеї, наприклад, перефарбувати барельєф і забрати напис. Можна перефарбувати в однострої гуцульські, щоб не знищувати повністю. Зараз вивчаємо думку громади та вже після цього будемо звертатися до представників влади, щоб ухвалити остаточне рішення”, — розповідає директор обласного музею національно-визвольної боротьби.

Демонтувати чи перефарбувати. Що буде з барельєфом радянської епохи, розміщеним на стіні бібліотеки у Франківську

З його слів, в Івано-Франківську більшість комуністичної символіки демонтували на початку 90-х років, але подекуди залишилися елементи.

“Порівнюючи, до прикладу, з регіонами на сході та в центрі України, в принципі, в Івано-Франківську майже не залишилося комуністичної символіки. В місті є якісь фрагменти дощок діячам чи якимось подіям, є залишки зірок п’ятикутних. Вони з різних причин там залишилися. Це потрібно відстежувати. І в сьогоднішніх умовах потрібно остаточно завершити ці процеси. Потрібно виявляти та шукати шляхи, щоби влада демонтовувала такі об’єкти. Дякувати Богу, завершився процес перейменування вулиць в Івано-Франківську. Це була декомунізація і русифікація одночасно”, — каже Ярослав Коретчук.

Категорії
Місто
Новини
Loading...