На Прикарпатті провели унікальну комплексну операцію. ФОТО

На базі онкоцентру провели унікальну комплексну операцію та зробили значний крок в пластичній хірургії м’яких тканин обличчя онкологічних хворих. Пише Голос-Інфо, посилаючись на Департамент...

На базі онкоцентру провели унікальну комплексну операцію та зробили значний крок в пластичній хірургії м’яких тканин обличчя онкологічних хворих.

Пише Голос-Інфо, посилаючись на Департамент охорони здоров’я ОДА.

В Україні за минулі два роки виявлено 372 хворих на рак губи, 17% з яких вже в занедбаному стані (на ІІІ-ІV стадії).

Що стосується Івано-Франківської області, на жаль, цей показник вдвічі вищий. Щоправда понад 80% пацієнтам провели комбіноване лікування, яке включало в себе променеву терапію і хірургічне втручання.

Фахівці кафедри онкології Івано-Франківського національного медичного університету, а саме доцент Іван Костишин та асистент Галина Гірна на базі відділення пухлин голови і шиї Прикарпатського клінічного онкологічного центру провели хірургічне втручання хворому на рак нижньої губи з поширенням на 1/3 верхньої губи, 2/3 нижньої губи та щоку, який отримав передопераційний курс променевого лікування.

Лікарі провели резекцію даних тканин згідно вимог онкології – утворився великий дефект (d 10-15см). Для пластичного його усунення фахівці застосували пластику шкірно-фасціальним клаптем голови на судинній ніжці (поверхнева скронева артерія та вена).

Варто зазначити, що операція складна та багатоетапна. Вона поєднала формування даного клаптя, проведення його через підшкірний тунель жувальної ділянки з наступним відновлення комісури рота і губ. Дефект шкіри голови відновлено вільним клаптем шкіри живота.

Приживлення відбулося у всіх ділянках первинним натягом, без ускладнень, що дозволило через 2 тижні провести хворому формування оростоми під місцевим знеболенням.

Пацієнт в задовільному стані та вже виписаний з лікувального закладу.

Категорії
Новини
Новини
Loading...