Єврокомісія дозволить Росії транзит товарів до Калінінграда — Der Spiegel

Європейська Комісія планує дозволити Росії ввозити до Калінінграда підсанкційні товари через територію Литви, але тільки в обсягах, сумірних з постачанням до її вторгнення в...

Європейська Комісія планує дозволити Росії ввозити до Калінінграда підсанкційні товари через територію Литви, але тільки в обсягах, сумірних з постачанням до її вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Der Spiegel із посиланням на джерела в Єврокомісії (ЄК).

Зазначається, що точний обсяг товарів, дозволених для транзиту, визначатиметься за литовськими митними документами. Таким чином ухвалене рішення дозволить запобігти можливому експорту російської продукції через порт Калінінграда.

“В особливих випадках, наприклад, для ремонту шлюзів, обсяг транзиту може бути перевищений, проте Росії доведеться виправдовувати кожен виняток”, — пояснюють в Єврокомісії.

Der Spiegel пише, що відповідне рішення ЄК багато в чому відображає позицію німецького уряду, адже Берлін критично ставився до підходу, який застосовувала Литва.

“Правила транзиту, звичайно, повинні бути встановлені у світлі того факту, що мова йде про поставки між двома частинами Росії”, — заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц під час саміту НАТО, що відбувся у Мадриді 29-30 червня.

Водночас у Литві не погоджуються ні з позицією Німеччини, ні із висновком Європейської Комісії.

“Росії, очевидно, вдалося залякати Єврокомісію. Москва тепер скористається будь-якою можливістю для подальшого розколу європейців”, — сказав литовський політолог Довіле Якнюнайте.

Публікація остаточного рішення Єврокомісії очікується найближчими днями.

Категорії
Новини
Новини
Loading...