Банки підвищили картковий курс долара через махінації: що буде з курсом валют

Занижений картковий курс тисне на золотовалютні резерви. ПриватБанк різко підвищив картковий курс до ринкового, слідом за найбільшим банком свої курси підвищили monobank та інші великі...

Занижений картковий курс тисне на золотовалютні резерви.

ПриватБанк різко підвищив картковий курс до ринкового, слідом за найбільшим банком свої курси підвищили monobank та інші великі фінустанови. Все через махінації з валютою.

Про це пише Forbes.

Таке рішення має кілька наслідків. По-перше, це впливає на українців, які живуть за кордоном і користуються там гривневими картками. Більш високий курс для них невигідний. Для підприємців (у тому числі ФОП) ситуація не змінилася: вони, як і раніше, повинні купувати та продавати валюту з привʼязкою до зафіксованого офіційного курсу за формулою “29,25 грн/$+1%”. Другий наслідок – тепер “картковий туризм”, який з часом набув віртуальної форми завдяки схемам через Revolut та Wise, став збитковим. Це важливо і для НБУ: у тому числі такі операції змусили регулятора продати на валютному ринку в червні $4 млрд, – йдеться у статті.

Відмовитися від тактики неринково низького карткового курсу “Приват” спонукав НБУ. Регулятор розраховує, що підвищення курсів лідером ринку стимулює зробити те саме й інші фінустанови, розповів співробітник департаменту відкритих ринків НБУ.

Занижений картковий курс тисне на золотовалютні резерви. У червні регулятор витратив на валютному ринку майже $4 млрд з резервів. У травні аналогічний показник становив $3,4 млрд, у квітні – $2,2 млрд.

Резерви у тому числі витрачались на схеми покупки через конвертацію гривні за більш вигідним курсом. За словами співрозмовника з НБУ, останні новації у цій сфері дозволяли “туристам” купувати валюту навіть не виходячи з дому. Для цього було достатньо відкрити віртуальну картку через сервіси Revolut та Wise. Низький курс ПриватБанку дозволяв через них конвертувати гривню у долар значно дешевше, ніж можна купити у касах банків і на чорному ринку, – йдеться у статті.

Категорії
Економіка
Новини
Loading...