Зеленський відсторонив Венедіктову і усунув Баканова

Президент Володимир Зеленський відсторонив від посади генпрокурора Ірину Венедіктову і усунув главу СБУ Івана Баканова. Про це стало відомо із указів президента. Зеленський відсторонив Венедіктову від...

Президент Володимир Зеленський відсторонив від посади генпрокурора Ірину Венедіктову і усунув главу СБУ Івана Баканова.

Про це стало відомо із указів президента.

Зеленський відсторонив Венедіктову від виконання обов’язків генерального прокурора відповідно до частини другої статті 11 закону “Про правовий режим воєнного стану”, йдеться в указі.

Цю норму було проголосовано Верховною Радою лише у травні 2022 року і вона надає президенту право у період дії воєнного стану “прийняти рішення про відсторонення від займаної посади посадової особи, призначення на посаду та звільнення з посади якої віднесено до його повноважень, та покладення на відповідний період виконання обов’язків на іншу особу”.

Згідно із законом, призначення генпрокурора та глави СБУ є повноваженнями Верховної Ради, хоч і відбувається за поданням президента. У Конституції не передбачено повноважень президента відстороняти чи усувати глав ОГП чи СБУ.

Іншим указом Зеленський поклав виконання обов’язків генерального прокурора на заступника генпрокурора Олексія Симоненка.

Категорії
Політика
Новини
Loading...