Падіння гривні: що буде з курсом долара та цінами в Україні

За останню добу гривня впала на 25%. Такий стрибок курсу може призвести до зростання цін на бензин та ліки, проте подорожчання решти товарів не...

За останню добу гривня впала на 25%. Такий стрибок курсу може призвести до зростання цін на бензин та ліки, проте подорожчання решти товарів не передбачається.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив фінансовий аналітик Ерік Найман.

“Зі вчорашнього вечора гривня впала приблизно на 1 грн/дол. Тобто було менше 37, зараз у середньому близько 38 грн за долар на чорному валютному ринку. Але це більше психологічна реакція, ніж щось реальне. Хоча все-таки, стратегічно, на мій погляд, гривня йде до району 40. Але це поступово та повільно”, – пояснив фінансист.

За словами Наймана, насамперед подорожчають бензин та ліки, які імпортували за офіційним курсом. Водночас зростання цін на інші групи товарів боятися не варто, оскільки вони й так купувалися за ринковим курсом.

“Щодо цін, то в першу чергу ми побачимо, швидше за все, зростання цін на заправках, тому що бензин, дизель йшли через критичний імпорт за дешевим курсом. Оскільки гривня на 25% за один день перекинулася нагору, то бензин теж має подорожчати. Не на 25%, але я думаю, що на 10-15% може подорожчати. Бензин і частково, напевно, фармацевтика, тому що це теж критичний імпорт. Все інше і так купували вже за ринковим курсом, а не за офіційним”, – резюмував аналітик.

Категорії
Гроші
Новини
Loading...