У 12 прикарпатців виявили підвид штаму коронавірусу “Омікрон” – BA.2. ВІДЕО

У 12 прикарпатців працівники референт-лабораторії в Києві виявили підвид штаму “Омікрон” – ВА.2. Усього досліджували 15 зразків. Про це Суспільному повідомив директор Івано-Франківського обласного...

У 12 прикарпатців працівники референт-лабораторії в Києві виявили підвид штаму “Омікрон” – ВА.2. Усього досліджували 15 зразків.

Про це Суспільному повідомив директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Руслан Савчук.

“Оці всі підтипи нові мутованого “Омікрону”, які зараз є, вони характеризуються більшою агресивністю — швидше передаються від інфікованої людини до здорової. Додаткових клінічних симптомів поки що я не зустрічав. У всіх пацієнтів симптоми — як при попередніх штамах вірусу”, — каже Руслан Савчук.

У 12 прикарпатців виявили підвид штаму коронавірусу "Омікрон" – BA.2

Директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Руслан Савчук. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З його слів, за минулий тиждень, з 8 до 14 серпня, у порівнянні з попереднім, кількість випадків COVID-19 в області зросла на 30%. Найбільше інфікованих коронавірусом медики виявляють в Івано-Франківському, Калуському та Надвірнянському районах.

“Люди повертаються з-за кордону. Ми бачимо, що в окремих європейських країнах реєструють випадки COVID-19 з новими штамами. Це може бути пов’язано з міграцією населення. Ми забули про маски у громадських місцях. Ніхто ж сьогодні категорично їх не скасовував, вони потрібні. Рекомендую надалі дотримуватися дистанції, а це все сьогодні є порушено. Якщо такими темпами йти, то ми, аналізуючи минулі тижні, рухаємося в бік збільшення захворюваності”, — каже Руслан Савчук.

Читайте також: В Україні зафіксували новий підвид штаму “Омікрон”. Що про нього відомо

У терапевтичному відділенні центральної міської лікарні в Івано-Франківську зараз перебувають 19 пацієнтів з COVID-19. Троє з них потребують кисневої підтримки, каже лікарка Лариса Кушнірик. За її словами, хворі, яких лікують у відділенні, вакциновані, відтак ніхто з них не перебуває у важкому стані.

“За останні два тижні почався приріст коронавірусу. До цього практично не було в нас пацієнтів з COVID-19. Упродовж пів року, навіть більше, хворих були одиниці. Коронавірус зараз протікає у легшій формі. Пневмоній є набагато менше, ніж було рік тому. Є підвищення температури до 39-40°C, болі в горлі. Можливі діарея, нудота, інтоксикація, але пацієнти в легшій формі переносять хворобу”, — розповідає Лариса Кушнірик.

Директор обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслан Савчук прогнозує, що, ймовірно, після початку навчального року кількість випадків інфікування коронавірусом зростатиме. Відтак, окрім дорослих, радить вакцинуватися і дітям від 12 років.

Категорії
Новини
Новини
Loading...