Галицький замок: розкопані археологами фундаменти законсервують, щоби показувати туристам

У Галицькому замку, що на Івано-Франківщині, від травня тривають археологічні розкопки внутрішніх замкових воріт та губернаторської вежі. Проводять їх працівники національного заповідника “Давній Галич”....

У Галицькому замку, що на Івано-Франківщині, від травня тривають археологічні розкопки внутрішніх замкових воріт та губернаторської вежі. Проводять їх працівники національного заповідника “Давній Галич”.

Розкопки спеціалісти почали, коли, споруджуючи декоративні ворота, натрапили на масивний твердий камінь, каже науковий співробітник відділу археології національного заповідника “Давній Галич” Ігор Креховецький. Наразі вже розкопали фундаменти та декілька стін. Споруджені конструкції виготовлені як з цегли XVII століття, так і з вапнякових блоків Княжої доби, інформує Суспільне.

“З таких блоків будували наші церкви, монастирі. Ці блоки — вже повторного використання. За часів польського панування їх використовували повторно як для побудови замку, його багаторазових ремонтів, так і для зведення нових будинків у Галичі”, — розповідає Ігор Креховецький.

Галицький замок: розкопані археологами фундаменти законсервують, щоби показувати туристам 1

З його слів, археологам вдалося знайти монети кінця XVI — середини XVII століть. Це — напівгріш і гріш польського періоду. Їх побачили під час розкопок внутрішніх замкових воріт Галицького замку та губернаторської вежі.

“Також у нас є декоративний бронзовий цвях, який міг використовуватися для кінської збруї або для внутрішніх робіт всередині приміщення. Знайшли бронзовий перстень, — говорить Ігор Креховецький. — У нас золотих речей надзвичайно мало, тому що покладів золота не було на нашій території, його привозили”.

Галицький замок: розкопані археологами фундаменти законсервують, щоби показувати туристам 2

Під час археологічних розкопок науковці знайшли шар жовтої глини. Це елемент консервації руїн замку на початку XX століття, каже Ігор Креховецький. А після Другої світової війни, за часів більшовицької окупації, цю частину території замку вирівняли, засипавши залишками з обвалених мурів.

“Тут насипані румовища завглибшки від 80 см до 1 м. Раніше майданчик вирівняли, адже він мав нахил. Тут організовували масові заходи, виступи хорових колективів району, дні молоді”, — говорить науковець.

Триватимуть розкопки упродовж місяця. Потім розпочнеться процес консервації знайдених фундаментів та стін для того, щоб демонструвати їх туристам.

Категорії
Новини
Новини
Loading...