На псевдоволонтера Віталія Хемича ошукані військові написали заяву в СБУ

140 тис. гривень для придбання дрону віддали військові псевдоволонтеру Віталію Хемича з Калуша. Втім ані техніки, ані повернення грошей захисники не дочекалися. Про це...

140 тис. гривень для придбання дрону віддали військові псевдоволонтеру Віталію Хемича з Калуша. Втім ані техніки, ані повернення грошей захисники не дочекалися.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці розповів Дмитро Грищенко, який захищає Україну на війні проти російської агресії, інформує “Суспільне”.

«Ну що, любі друзі, військові та волонтери, будемо знайомитися із псевдоволонтером, на ім’я Хемич Віталій Ігорович, який вирішив нажитися на військових на суму в 140 тис. грн».

На псевдоволонтера, розповідає Дмитро, військові вийшли через спільних знайомих у соцмережах. Віталій Хемич обіцяв придбати дрон та автомобіль за цінами, нижчими від ринкових.Втім після кількох тижнів очікування техніку захисники так і не отримали.

 «Він обіцяв, що ось-ось скине. Минуло десять днів, ми вийшли на бойове завдання.Нас не було вісім днів, ми відстоювали наші землі, нашу Україну. Повернувшись, ми з ним сконтактували, він сказав, що ось-ось завтра ми виїжджаємо, все добре. Минуло знову ж таки днів шість, напевно, ми вийшли на бойове завдання і повернулися.Після цього він знову почав нам розповідати, що завтра-завтра. Ну і ми, в принципі, зрозуміли, що нас або кидають, або кидають» — розповідає Дмитро Грищенко

Ошукати Віталію Хемичу вдалося не лише Дмитра та його побратимів. Військовослужбовець Євген теж перерахував 20 тис. грн Віталію Хемичу для купівлі безпілотника.

«Через таких людей люди перестануть донатити, допомагати і довіряти справжнім волонтерам, які допомагають дійсно нам. Тому що тил – це наші ноги, очі, руки, це – все. Нема тилу, то не буде перемоги. Прикро те, що ми захищаємо наші кордони, нашу державу, наших людей, рідних, близьких від одного ворога, а ворог нас оточує серед нас».

Віталій Хемич — син підприємця та ексдепутата Калуської міської ради Ігоря Хемича. У коментарі “Суспільному” чоловік сказав, що про псевдоволонтерство не знав ані він, ані сім’я. Сам Віталій Хемич у відеозверненні, опублікованому у Facebook, зізнався в залежності від азартних ігор і попросив вибачення у тих, в кого виманив гроші.

«Я — ігроман і цією хворобою я вже хворію близько шести років. Завжди мене витягували батьки і брат, але вони в цьому не винні. Я буду просити про допомогу в них, щоб повернути кожному гроші. Ще раз, будь ласка, пробачте» — сказав Віталій

Де зараз перебуває Віталій, не знає його старший брат Олег Хемич. Востаннє, каже чоловік, спілкувався з ним декілька днів тому, аби дізнатися про кількість ошуканих військових та волонтерів. Усі борги брата, каже Олег, вже почав сплачувати.

 «Це – не допомога братові, щоб ви зрозуміли. Це просто в нас в країні така ситуація. Але це — гроші людей, які зібрали у певний період, просто потрапили не в ті руки. Ті люди, які до мене звернулися, приблизно понад 20 людей. Від 20 тис. грн до 140 тис. грн, мені здається. Десь 70 % я погасив на цей час. Це – дуже короткий термін. Я стараюся максимально швидко віддати гроші, тому що кошти потрібні хлопцям були ще вчора», — каже Олег Хемич.

Сконтактуватися із Віталієм Хемичем «Суспільному»  не вдалося. Проте після того,як інформацію про обман почали поширювати в соціальних мережах, він сам зв’язався із автором допису.

«Мені ще сам Віталій почав писати, що він просить вибачення, що він — залежний і тому подібне.Я йому сказав, що через нього в нас на фронті є «двохсоті» і «трьохсоті». І ці хлопці вже ніколи не дізнаються, чому ми їх не витягли й не врятували. Ми написали заяву в СБУ та у поліцію. Нам повідомили, що вони вже почали справу стосовно Хемича Віталія. Ми попередили брата Олега, що забирати заяву не будемо, тому що людина має нести відповідальність за те, що вона накоїла. Зібрати з військових 2 млн грн… Я думаю, він має нести за це кару».

Журналісти звернулися до головного управління поліції в Івано-Франківській області за коментарем. Його поліцейські пообіцяли надати завтра.

Категорії
КРИМІНАЛ
Новини
Loading...