На Франківщині на 63% зросли надходження в індустрії туризму

Туристичний бізнес Івано-Франківської області за перше півріччя 2022 року сплатив на 63% більше податків, ніж за аналогічний період минулого року. Державне агентство розвитку туризму...

Туристичний бізнес Івано-Франківської області за перше півріччя 2022 року сплатив на 63% більше податків, ніж за аналогічний період минулого року.

Державне агентство розвитку туризму підрахувало, скільки державний бюджет України недоотримав податків від туристичної галузі через війну.

За перші шість місяців 2022 року представники туристичної галузі України сплатили на 25,7% менше податків, ніж за аналогічний період 2021 року. Так, загальна кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, за перше півріччя війни в середньому скоротилася на 17%. При цьому зафіксовано, що кількість юридичних осіб зменшилася на 24,5%, а фізичних – на 13,5%.

Найбільша частка надходжень до держбюджету за перші шість місяців поточного року сплачена готелями та санаторіями – майже 461 млн грн. Але вона на 30% все ж менша порівняно з першим півріччям 2021 року.

Зафіксований приріст сплаченого податку на 39% від діяльності пансіонатів та гуртожитків, що використовувалися як тимчасовий прихисток для людей, які вимушені були покинути свої домівки через війну. А от частка сплаченого податку від діяльності турбаз, кемпінгів, дитячих таборів відпочинку зменшилася на 59% – сплачено 73 млн грн податку проти 178 млн грн за аналогічний період 2021 року.

Приріст доходу зафіксовано від діяльності туристичних агентств, які принесли до держбюджету на 41% коштів більше, ніж за аналогічний період торік. Аналітики пов’язують це тим, що до звітного періоду увійшли два перші довоєнні місяці року, для яких характерні ранні бронювання на новорічні та різдвяні свята.

Разом з тим зафіксовано спад на 21% від діяльності туристичних операторів, які сплатили до держбюджету за перше півріччя 2022 року лише 83 млн грн. податків, тоді, як за аналогічний період у 2021 року ними у казну держави було сплачено 106 млн грн.

Найбільший розмір сплачених податків за перше півріччя 2022 року зафіксований у місті Києві, Львівській, Івано-Франківській, Київській, Одеській областях. Ріст продемонстрували Івано-Франківська (63%), Львівська (51%) та Київська (16%) області. Якщо порівнювати суми з аналогічним періодом 2021 року, то у місті Києві та Одеській області все ж відбувся спад: на 34% і 82,3% відповідно.

Категорії
Гроші
Новини
Loading...