Навіщо йти на повідку у будівельної мафії: Марцінків про скандальний містобудівний законопроєкт №5655

13 грудня у Верховній Раді запланований розгляд законопроєкту №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який може створити небачені раніше можливості для зловживання забудовників. Зокрема,...

13 грудня у Верховній Раді запланований розгляд законопроєкту №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який може створити небачені раніше можливості для зловживання забудовників.

Зокрема, законопроєкт дозволяє будувати будь-які хмарочоси будь-де, навіть у подвір’ї інших висоток, і значно обмежує місцеві громади у можливості вплинути на забудову їхньої ж землі.

Мер Івано-Франківська теж виступив проти прийняття містобудівного законопроєкту

“Фактично забираються повноваження громади, громадські слухання. Місцеві органи влади вже не будуть дотичні до будівництва, все будівництво буде в Києві. Якщо цей законопроект ухвалять, то будов таких, як Мельника, стане ще більше”, – заявив мер Руслан Марцінків пригадавши справу франківського забудівника Івана Мельника та його M Group Development.

Нагадаємо, люди, які придбали житло на умовах дольової участі в компанії Івана Мельника, так і не отримали своїх квартир. Через невиконання M Group Development своїх зобов’язань потерпіли до 5 тисяч людей.

“Система і так є розбалансована. Я не розумію потреби йти на повідку у будівельної мафії і ухвалювати цей законопроект, коли йде війна”, – додав Руслан Марцінків.

Мери найбільших українських міст сформували спільне звернення, закликаючи не допустити ухвалення цього законопроєкту у тій редакції, яка існує наразі.

“Ми звернулися до народних депутатів не приймати цей закон, бо дуже багато людей можуть постраждати. Вважаю, що цей законопроект є злочинним, краще б заборонили московський патріархат. І це би показало, що ми всі докладаємо зусиль, щоб вигнати ворога не лише з передової, а й з тилу”, – резюмував Марцінків.

Нагадаємо, Асоціація міст України, як найбільша асоціація органів місцевого самоврядування, чітко висловила свою позицію: не можна допустити ухвалення цього документа у тій редакції, яка існує наразі.

І на це є низка вагомих причин: − законопроєкт №5655 створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок, а тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування;

  • контроль і нагляд місцевого самоврядування знищуються шляхом заміни їх на моніторинг, який включає в себе лише спостерігання за самовільним будівництвом;
  • вводиться будівельна амністія та відшкодування вартості будівництва самовільним забудовникам з місцевого бюджету;
  • порушуються права власників земельних ділянок, адже відповідальності за самовільне будівництво не буде;
  • ліквідовується можливість громадськості контролювати законність забудови та впливати на незаконні будівництва;
  • знищуються досягнення реформи децентралізації, вся галузь централізується та звільняється від реального контролю.

Національне агентство по запобіганню корупції також виявило численні корупційні ризики в законопроєкті 5655.

Категорії
Влада
Новини
Loading...